Tips voor een bezoek aan Lago di Braies/Pragser Wildsee in de Dolomieten

Lago di Braies (of de Pragser Wildsee in het Duits) staat bekend als een van de meest schilderachtige meren van de Dolomieten. Het felblauwe water en de omliggende  majestueuze bergen maakt het meer een van de trekpleisters van de regio. Ik bezocht het meer in juli 2023 en deel graag mijn tips met je!

Over Lago di Braies 

Lago di Braies is ongetwijfeld het meest gefotografeerde meer van Italië. Het bevindt zich in de de Dolomieten en trekt elk jaar veel bezoekers vanwege de felblauwe kleur van het water. Deze heldere kleur wordt veroorzaakt door mineralen en sedimenten. Deze zorgen ervoor dat het water felblauw kleurt als de zon erop schijnt! 

Lago di Braies heeft een prachtig blauwe kleur

Wandelen rondom Lago di Braies

De beste manier om het meer te bekijken is door er een rondje omheen te wandelen. Langs de oevers vind je namelijk een wandelpad van 3,6 kilometer. De wandeling is goed te doen met een basisconditie. De paden zijn wel onverhard, dus stevige wandelschoenen zijn aan te raden.


Zwemmen in Lago di Braies

Zwemmen in Lago di Braies is toegestaan! Het water in Lago di Braies is smeltwater en dus wel ontzettend koud. Maar zeker in hartje zomer kan een duik in het meer best verfrissend zijn! Er is een grasstrandje aan het begin van de wandeling, en halverwege de rondwandeling is een grind- en grasstrandje. 

Varen op Lago di Braies

Je kunt ook varen op Lago di Braies. Vanaf 9.00 uur zijn er roeibootjes te huur bij de steiger bij het startpunt van de rondwandeling. Voor 30 minuten varen betaal je €20 en 60 minuten kost €35. In een bootje passen vier mensen. Ik heb zelf niet gevaren omdat je met de rondwandeling een evengoed zicht heb op alle hoeken van het meer. 

De kleur van het water verandert zodra de zon erin schijnt

Zonsopgang bij Lago di Braies

Wil je het meer op z'n mooist ervaren? Kom dan tijdens zonsopgang! Ik was rond 6.00 uur bij Lago di Braies om de zonnestralen op de bergen rondom het meer waar te nemen. Echt prachtig! Ook is de kleur van het water tijdens zonsopgang mysterieus mooi. En uiteraard is het tijdens zonsopgang een stuk rustiger op de wandelpaden dan later op de dag.

Rond 7.00 uur kun je voor zo'n €150 als eerste toegang krijgen tot het boothuis om foto's te maken vanaf de steiger. Maar ik zou dit geld besparen en gewoon foto's maken naast het boothuis. Net zo mooi!

Parkeren bij Lago di Braies

In de zomer is de toegangsweg naar Lago di Braies afgesloten tussen 9.00 en 16.00 uur. Ben je voor of na die tijd? Dan kun je gewoon naar het meer rijden en parkeren. Vanaf september is de toegangsweg weer de gehele dag geopend. 

Er zijn verschillende parkeerterreinen, variërend van 0 tot 10 minuten wandelen van het meer. P3 is de parkeerplaats direct aan het meer. Hier betaal je een paar euro per uur. 

Tip! Ga vroeg naar het meer, zodat de toegangsweg nog open is en er nog plek is op de parkeerplaatsen.

Met de bus naar Lago di Braies

Liever met het openbaar vervoer naar Lago di Braies reizen? Dat kan! Neem bus 442, deze rijdt ook als de toegangsweg 's zomers dicht is. Gebruik bijvoorbeeld Google Maps voor het zoeken van actuele bustijden. 

Overnachten bij Lago di Braies

Ik verbleef op 20 minuten wandelen van Lago di Braies in dit moderne en schone appartement. Echt een aanrader! Liever ergens anders verblijven? Bekijk dan deze accommodaties in de buurt van het meer. 

Locatie Lago di Braies