Alles over Hoi An in Vietnam: tips, bezienswaardigheden en overnachten

Wat de leukste stad van Vietnam is? Als je het mij vraagt: Hoi An! Tijdens mijn backpackreis door Vietnam bezocht ik de steden Ho Chi Minh City, Da Lat, Hoi An, Hue en Hanoi, en daarvan was Hoi An zeker mijn favoriet.

Over Hoi An

De stad Hoi An is gelegen aan de oostkust van Vietnam, in het midden van het land. Het staat bekend om zijn charmante oude centrum, dat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze historische plaats trekt jaarlijks vele bezoekers van over de hele wereld vanwege de goedbewaarde architectuur, culturele erfgoed en gezellige sfeer.

De oude stad van Hoi An ademt geschiedenis uit met zijn smalle straatjes, kleurrijke lantaarns en eeuwenoude gebouwen. Het is een bijzondere mix van architectonische invloeden, waaronder Chinese, Japanse, Franse en Vietnamese stijlen. De karakteristieke gele gebouwen met rode pannendaken dragen bij aan de pittoreske uitstraling van de stad. Tegenwoordig zitten er in de oude panden souvenirwinkels en restaurantjes gevestigd. Super toeristisch dus, maar nog steeds hartstikke mooi.

De gekleurde lantaarns en de gele gebouwen zijn typerend voor het straatbeeld van Hoi An

Een van de meest opvallende kenmerken van Hoi An is de verlichting 's avonds. Zodra de zon ondergaat, worden de straten verlicht door duizenden gekleurde traditionele lantaarns, wat de stad een magische en romantische sfeer geeft!

Hoi An staat ook bekend als een culinaire bestemming. De stad herbergt talloze eetgelegenheden die lokale gerechten serveren, waaronder hét gerecht van Hoi An: Cao Lau, noedels met varkensvlees en kruiden. Maar door het toeristische karakter van Hoi An vind je er ook restaurantjes met Westerse keukens. 

Naast de oude stad heeft Hoi An ook prachtige stranden zoals An Bang en Cua Dai, die slechts op een klein stukje fietsen of scooteren liggen. Hierdoor is Hoi An wat mij betreft de perfecte mix tussen het gezellige, bruisende stadsleven, en de ontspannen sfeer van het strand en de zee.

Zo lang heb je nodig voor een bezoek aan Hoi An

Heb je een druk reisschema en wil je alleen de sfeer van het oude centrum van Hoi An proeven? Dan heb je aan één dag genoeg. Overdag kun je dan wandelen door het oude centrum en 's avonds de night market bezoeken. Maar wil je de stad echt goed ervaren? Dan raad ik je zeker aan om meerdere dagen voor Hoi An uit te trekken. 

Zelf verbleef ik vijf dagen in de stad en dit gaf me de gelegenheid om de regio lekker rustig te ontdekken. En om na een drukker reisschema even wat rust te pakken. Ik wandelde heel wat af door de oude straatjes in het centrum, was twee dagen op het strand te vinden en liet een jurkje op maat maken. 

's Avonds wordt Hoi An verlicht door duizenden lantaarns 

Hoe reis je naar Hoi An?

Hoi An heeft geen vliegveld of treinstation, en daarom reis je vaak via de stad Da Nang naar Hoi An. 

  • Vliegen: Het dichtstbijzijnde vliegveld is Da Nang International Airport, dat ongeveer 30 kilometer ten noorden van Hoi An ligt. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden rechtstreekse vluchten naar Da Nang vanuit grote steden in Azië, waaronder Hanoi, Ho Chi Minh City, Bangkok en Singapore. Vanaf de luchthaven kun je een (Grab) taxi of een vooraf geregeld vervoer nemen naar Hoi An.
  • Trein: Het treinstation van Da Nang is goed verbonden met andere steden in Vietnam, waaronder Hue, Hanoi en Ho Chi Minh City. Vanaf het treinstation in Dan Nang kun je vervolgens een (Grab) taxi of bus nemen naar Hoi An. Ik zelf nam de trein tussen Hue en Da Nang, omdat dit stukje de mooiste treinroute van Vietnam is! De trein boeken doe ik in Vietnam via de website 12Go.asia
  • Bus: Verschillende bussen vanuit grote steden in Vietnam, zoals Hanoi en Ho Chi Minh City, stoppen in Hoi An. Het lokale busstation in Hoi An is gelegen aan de rand van de stad. Bussen boeken doe ik in Vietnam vaak via de website 12Go.asia


De Japanse brug

Bezienswaardigheden in Hoi An

Het oude centrum bezoeken

Tijdens een bezoek aan Hoi An wil je natuurlijk het oude centrum bezoeken, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Je kunt er uren dwalen door de rijkelijk versierde straatjes. Een van de meest iconische bezienswaardigheden in het oude centrum is de Japanse Brug, een bijzonder bouwwerk dat dateert uit de 17e eeuw. De brug heeft een roze kleur en is overdekt.

's Avonds komt het oude centrum tot leven met de bruisende Night Market. Langs de smalle straatjes verlichten kleurrijke lantaarns de kraampjes boordevol snuisterijen en snacks. De Night Market is hartstikke toeristisch en de aangeboden spullen zijn uiteraard niet authentiek, maar de sfeer van de markt en de lantaarns maakt dit helemaal goed!

Mocht je 's avonds in het oude centrum zijn, dan kun je hier ook een boottochtje maken in een van de talloze verlichte bootjes. Je zult vanzelf aangesproken worden door eigenaren van de bootjes en ze zullen allemaal een verschillende prijs aan je aanbieden. Dit geldt ook voor de oude vrouwen met drijvende lantaarntjes. Deze kun je kopen voor een prikkie en in het water loslaten terwijl je een wens doet. 

Ook overdag vind je verschillende markten in het oude centrum van Hoi An

Een kledingstuk laten aanmeten

Hoi An staat ook bekend als de kleermakershoofdstad van Vietnam. Veel reizigers komen hier om op maat gemaakte kledingstukken te laten maken voor een prikkie. In de talloze tailors kun je kiezen uit een breed scala aan stoffen en stijlen. Na het opmeten van je maten en het bespreken van je wensen worden er in 1 tot 3 dagen kledingstukken voor je op maat gemaakt! Ik liet een zomerjurkje maken en betaalde hiervoor ongeveer €20.
  

Een middagje naar An Bang Beach

Op slechts een kleine afstand van het oude centrum ligt An Bang Beach, een idyllisch stukje kust dat de perfecte ontsnapping biedt aan de drukte van het stadscentrum. Je vindt er veel restaurantjes waar je gebruik mag maken van ligbedjes als je wat bestelt. Een perfecte plek voor een middagje ontspannen dus.

Tip! Mijn favoriete restaurantje met ligbedden was Sea and Sand Restaurant

Fietsen over het platteland

Voor een authentieke ervaring van het Vietnamese platteland kun je op de fiets de omgeving van Hoi An verkennen. Fiets over rustige landweggetjes omringd door groene rijstvelden. Misschien spot je wel een waterbuffel! Het is trouwens ook een aanrader om met de fiets naar An Bang Beach te gaan. 

Tip! Bij sommige accommodaties kun je gratis gebruiken maken van een fiets

Ik sprong op de fiets en fietste naar An Bang Beach

Overnachten in Hoi An

In Hoi An vind je vele accommodaties: van een bed op een slaapzaal tot een luxe resort. Ikzelf verbleef in het heerlijke guesthouse Tue Tam Garden Villa op 10 minuutjes lopen van het oude centrum. Ik had een ruime eigen kamer met badkamer en balkon! Ook had ik een zwembad en fietsen tot mijn beschikking en was de eigenaresse super lief. Bij aankomst kregen we thee en mango, en op een avond stond ze ineens aan de deur met zelfgemaakte bananenpannenkoekjes. En de accommodatie was echt spotgoedkoop! Voor 6 nachten in een tweepersoonskamer betaalde ik €82!

Bekijk mijn accommodatie op Booking. Of vind andere fijne en betaalbare accommodaties vlakbij of in het stadscentrum! 

Mijn spotgoedkope hotel met zwembad is een dikke aanrader!

Restaurants in Hoi An

Hoi An is super toeristisch, dus aan restaurantjes geen gebrek! Je vindt er allerlei verschillende keukens. Ben je in het centrum? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk weinig authentieke Vietnamese restaurantjes tegenkomen. Die vind je wat verder van de toeristen vandaan.

Mijn tips voor lekker eten en drinken in Hoi An
  • MIX - Grieks restaurant met heerlijke platters en souvlaki
  • Goodmorning Vietnam - lekkere en vooral enorme pizza's
  • Madam Khanh - een van de beste Banh Mi's van Hoi An
  • Cargo - neem hier alleen een drankje en geniet van het uitzicht vanaf het dakterras
  • Burger Craft - voor burgers en friet
  • 9 Grains Bakery and Cafe - als je zin hebt in een Franse baguette of croissant
  • Mot - mega populaire en verfrissende iced kruiden thee met lotus
  • Sand and sea - serveren heerlijke banh mi's en sapjes op het strand van An Bang Beach
  • En vergeet de lekkere snacks en sapjes op de night market niet!

Proef een Banh Mi: een typisch Vietnamees stokbroodje met vlees en allerlei toppings!

Cao Lau en Banh Mi

Vietnamese dong

In Vietnam wordt betaald met Vietnamese dongen. De koers wisselt, maar €1 is gelijk aan iets meer dan 25.000 ₫. 

Vervoer regelen in Vietnam

Vervoer regelen in Vietnam kan op drie manieren: via internet, via je accommodatie of via een reisbureau. Mocht je voor de online optie willen gaan, dan is 12go.asia de beste website voor zowel bus- als treintickets. Vliegtickets zoek ik altijd via Google Flights

Daarnaast is Grab een onmisbare app voor het regelen van taxi's in Zuidoost-Azië. Je kunt invullen waar je heen wilt en ziet meteen wat het gaat kosten. Ik voelde me altijd veilig in de Grab taxi's en daarnaast waren de ritjes heel betaalbaar. Via je accommodatie een taxi regelen is ook altijd een goede optie.