Ontdek de Cameron Highlands in Maleisië: sunrise tour naar de theeplantages en Mossy Forest

Over de Cameron Highlands 

De Cameron Highlands is een hoogvlakte gelegen op 2000 meter boven zeeniveau, in het hart van Maleisië. Het is een bijzonder gebied dat bekend staat om de glooiende theeplantages, het koele klimaat en de groene bossen. Deze regio, genoemd naar William Cameron, een Britse ontdekkingsreiziger die het gebied in 1885 verkende, is een populaire bestemming voor backpackers. 

Theeplantages

Een van de meest opvallende kenmerken van de Cameron Highlands zijn de heuvelachtige en uitgestrekte theeplantages. De regio staat wereldwijd bekend om zijn hoogwaardige thee! 

Mossy Forest

Naast de theeplantages vind je in de Cameron Highlands ook een overvloed aan weelderige regenwouden. Waaronder het Mossy Forest: een bos waar de bomen bedolven zijn onder het mos. Een bezoek aan het Mossy Forest zit vaak inbegrepen wanneer je een Cameron Highlands excursie boekt.  

Het glooiende landschap met theeplanten is waanzinnig mooi

Fruitplantages

Reis je met de bus tussen George Town en de Cameron Highlands? Dan zul je ze vanuit de bus al zien: de aardbeienkassen. De Cameron Highlands is namelijk hét centrum van de aardbeienproductie van Maleisië. Het koele klimaat van de hooglanden maakt het het hele jaar door mogelijk om aardbeien te verbouwen.

Klimaat

Met gematigde temperaturen gedurende het hele jaar is de Cameron Highlands een fijne en aangename afwisseling met de hitte van de Maleise laaglanden. De temperaturen variëren namelijk tussen de 14 en 20 graden Celsius. Vergeet dus geen lange broek en vest mee te nemen naar deze bestemming.


Het Mossy Forest en een kopje Boh thee

Sunrise tour naar de theeplantages en het Mossy Forest

Ik boekte een sunrise tour met een stoere 4WD naar de theeplantages en het Mossy Forest voor 65 RM (€13). De tour bestond uit een bezoek aan de theeplantages, het Boh Tea Center waar we een kopje thee konden kopen, en het Mossy Forest. De excursie duurde een halve dag. 

Zonsopgang bij de theeplantages

Ik wilde eigenlijk een middag tour boeken, maar helaas waren deze al volgeboekt voor de volgende dag. De enige beschikbare tour was de sunrise tour, en dus stond ik om 5.00 uur op en reden we voor zonsopgang naar de theeplantages. Uiteindelijk was dit een geluk bij een ongeluk. De theeplantages waren namelijk nog ontzettend rustig op de vroege ochtend en het was werkelijk prachtig om de zon op te zien komen in het heuvellandschap!

Een bezoek aan het Boh Tea Center

Na de zonsopkomst brachten we een bezoek aan het Boh Tea Center. Hier verzamelden alle tours zich, dus het was er erg druk. Maar natuurlijk wilde ik ook een kopje van de lokale thee proeven en dus sloot ik gewoon aan in de rij. En ik moet zeggen, lekker was het zeker wel! Maar misschien kwam dit vooral door het prachtige decor van de felgroene theeplantages.

Het Mossy Forest

Tot slot reden we met de 4X4 naar het Mossy Forest. Hiervoor reden we over 'de hoogte weg van Maleisië', dwars door het regenwoud. Wat een prachtige route! En we zagen zelfs onderweg nog een aap! 

Onze tourguide vertelde dat het Mossy Forest erg beschadigd is door het toerisme, waardoor het mos steeds verder verdwijnt. Ik moet zeggen dat het bos zelf inderdaad niet heel spectaculair was, maar de uitzichten vanaf de ingang van het Mossy Forest zijn waanzinnig! Je kijkt namelijk uit over kilometers aan bossen.

Let op! Bij mijn tour was entree tot de Mossy Forest niet inbegrepen (RM 30/€6)

Uitzichtpunt bij het Mossy Forest

Een sunrise tour boeken

Ik boekte de sunrise tour via mijn hotel. Dit is de makkelijkste optie, omdat je dan meestal wordt opgehaald bij je hotel. Maar je kunt ook van tevoren de tour online boeken.

Overnachten in de Cameron Highlands

Dé uitvalsbasis in de Cameron Highlands is het stadje Tanah Rata en je vindt hier dan ook vele betaalbare accommodaties. Ik verbleef in het 100 Backpackers Hostel in een tweepersoonskamer voor €8,50 per persoon per nacht. Prima en goedkope kamer! Er liep wel een enorme kakkerlak door onze kamer, maar daar ontkom je in Azië helaas niet altijd aan. 

Locatie Cameron HighlandsReizen naar de Cameron Highlands

Dé uitvalsbasis in de Cameron Highlands is het stadje Tanah Rata. Meestal reis je 1) via de stad George Town naar Tanah Rata, of 2) via het het dorpje Kuala Tahan in de Taman Negara.

1) Reizen tussen George Town en de Cameron Highlands

Vanuit George Town nam ik de ferry terug naar Butterworth. Deze is gratis. Vervolgens stapte ik in Butterworth op de bus naar Tanah Rata in de Cameron Highlands. De bus had ik van tevoren geboekt via busonlineticket.com voor 40 RM (€8). Reken voor deze reis zo'n 4 uur.

2) Reizen tussen de Taman Negara en de Cameron Highlands

Tussen de Taman Negara en Cameron Highlands reis je meestal met een minivan. Ik boekte via mijn hotel een minivan van NKS voor 95 RM (€19). Je kunt ook online tickets bestellen voor de minivan. Reken zo'n 8 uur voor deze tocht.