Wandelen bij de Pyramide van Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug

Over de Pyramide van Austerlitz

Verscholen tussen de duizenden bomen op de Utrechtse Heuvelrug staat een wel heel bijzonder bouwwerk. Daar, op een open vlakte in het bos, staat namelijk een enorme piramide! Het ding is gebouwd in 1804 door Franse soldaten onder leiding van generaal Auguste de Marmont, ter ere van Napoleon Bonaparte en zijn overwinning in de Slag bij Austerlitz.

De Pyramide van Austerlitz beklimmen

Je kunt de 81 treden naar het puntje van de piramide beklimmen en uitkijken over de omliggende bossen. Hiervoor moet je wel entree tot het bouwwerk betalen. Dit kan bij het kassahuisje onderaan de piramide, alleen met pin.
  • Vanaf 13 jaar: €3,50
  • Kinderen 4 t/m 12 jaar: €1,50 
  • Kinderen t/m 3 jaar: gratis

Middenin de bossen staat dit imposante bouwwerk

Wandelen in de bossen bij de Pyramide van Austerlitz

In de bossen rondom de piramide zijn verschillende routes voor je uitgezet! De wandelroutes beginnen op de parkeerplaats bij de Pyramide van Austerlitz in Woudenberg en zijn gemarkeerd met donkerblauw paaltjes met gekleurde streepjes. Er staat een groot bord met de wandelroutes aan het begin van de parkeerplaats.
  • Pyramide route - rood - driekwartier
  • Marmontberg route - geel - 1 uur en 15 minuten 
  • Noordhout route  - geel - 2 uur (aan de overkant van de weg!)

Route Pyramide en Marmontberg komen langs de Pyramide van Austerlitz. Voor route Noordhout kun je vanaf de parkeerplaats een extra 5 minuten wandelen om de piramide te bekijken. Ik liep een eigen rondje van 8 kilometer door de bossen. Het was heerlijk rustig en het bos is ontzettend groot en mooi.

Rondom de piramide zijn vele wandel-, ruiter- en mountainbikepaden

Parkeren bij de Pyramide van Austerlitz

Je kunt gratis parkeren op de parkeerplaats bij de Pyramide van Austerlitz. Vanaf hier is het een paar minuutjes lopen naar de piramide, en hier starten ook de verschillende bewegwijzerde wandelroutes. Verder is er bij de parkeerplaats een bezoekerscentrum, een speeltuin en een café-restaurant te vinden.

Parkeerplaats Pyramide van Austerlitz
Zeisterweg 98
3931 MG Woudenberg

Meer leuke wandelgebieden op de Utrechtse Heuvelrug?