Kerstmarkt in Haarlem: alles over de grootste en leukste kerstmarkt van Nederland

Mijn favoriete Nederlandse kerstmarkt? Dat is die van Haarlem! Een hele middag lang struinde ik door het sfeervolle oude centrum van de stad langs honderden kramen. De binnenstad van Haarlem is hartstikke mooi en met alle lichtjes is de stad hét perfecte decor voor een gezellige kerstmarkt met hebbedingen en lekkernijen. 

Haarlem heeft zoveel mooie, oude panden!

Wat is er te doen op de kerstmarkt van Haarlem?

De kerstmarkt van Haarlem is de grootste van Nederland. Er zijn ruim 350 kramen verspreid over 12 locaties in de binnenstad! Op de markt vind je vele lekkernijen zoals bratwurst en glühwein, maar ook allerlei leuke prullaria zoals kaarsen, sieraden en sjaals. 

Goed voorbereid naar de kerstmarkt? Dit zijn de lekkerste kerstmarkt-snacks!

Ook is er van alles te beleven. De Schagchelstraat wordt bijvoorbeeld omgetoverd tot een 19e-eeuws kerstfeest, en de Kleine Houtstraat is tijdens de kerstmarkt geheel in Middeleeuwse stijl. Daarnaast is er een podium op de Grote Markt waar verschillende bands, orkesten en koren optreden. En uiteraard hangt de stad vol met lampjes en is zelfs de Grote Kerk verlicht! 

Toegang tot de kerstmarkt is gratis.

Wanneer is kerstmarkt van Haarlem?

Dit jaar was de kerstmarkt van Haarlem van vrijdag 8 december tot en met zondag 10 december 2023, van 10.30 tot 20.00 uur. 

Extra leuk! Ga een weekendje naar Haarlem en verblijf een nachtje in een leuk hotel in de binnenstad

De hele stad is versierd met lichtjes tijdens het kerstmarktweekend

Hoeveel tijd heb ik nodig voor de kerstmarkt van Haarlem?

Ik bracht een middag door op de kerstmarkt van Haarlem, van 13.00 tot ongeveer 17.00 uur. De markt is hartstikke groot, dus trek er gerust een paar uur voor uit!  

Tip! Blijf zeker op de kerstmarkt totdat het schemert, want dan is de markt het allermooist!

Parkeren kerstmarkt Haarlem

Je kunt tijdens de kerstmarkt van Haarlem parkeren in een van de parkeergarages in de stad, maar door de drukte zullen deze snel vol zitten. Je kunt ook op een P&R buiten de stad parkeren en vervolgens de bus naar het centrum nemen. 

Met het ov naar de kerstmarkt van Haarlem

Wil je alle parkeerdrukte voorkomen? Neem dan gewoon lekker de trein! Vanaf Haarlem Centraal Station loop je binnen 10 minuten naar de kerstmarkt. 

Meer lezen over leuke winteractiviteiten?

Dit artikel bevat affiliate links