Amsterdam Light Festival: wandelen of varen door sfeervol Amsterdam

Elk jaar toveren nationale en internationale kunstenaars Amsterdam om tot een magisch lichtparadijs. Het Amsterdam Light Festival ontstond vanuit het idee de bewoners en bezoekers van Amsterdam te laten genieten van wat licht in de donkere wintermaanden. Maar niet alleen de Amsterdammers genieten van het Light Festival. Toeristen uit de hele wereld reizen af naar Amsterdam op de verlichte stad te bewonderen.

Door heel Amsterdam vind je iedere kerstperiode verschillende lichtkunstwerken

Ik bezocht het Amsterdam Light Festival de afgelopen jaren meerdere keren: het is inmiddels mijn vaste uitje rond de kerstdagen! Mijn allereerste keer was in 2015. Ik boekte toen een rondvaart met een sloep en dit was zo tof dat ik meerdere jaren terugkeerde voor een winterse wandeling langs de kunstwerken.
 

Wandelen langs de kunstwerken

Ieder jaar wordt er een wandelroute uitgezet die je meeneemt langs de lichtkunstwerken. De wandeling is meestal zo'n 6 kilometer lang. Trek er dus zeker 2 uur voor uit! Natuurlijk kun je de wandeling ook inkorten. De wandelroute vind je op de website van het festival. 

Update 6 december 2022 | Gisteren heb ik de wandelroute van 2022/2023 deels gelopen en om eerlijk te zijn vind ik de editie van dit jaar een beetje tegenvallen. Na een stuk of vijf kunstwerken heb ik de wandeling afgebroken omdat ik het wel had gezien. De kunstwerken vind ik minder spectaculair dan vorige jaren.

De kunstwerken bevinden zich op de grond, in de lucht én in het water

Rondvaart met een sloep

Naast een wandeling kun je ook een rondvaart langs de kunstwerken maken. Er zijn verschillende bedrijven die rondvaarten aanbieden, ik zou ervoor kiezen om een sloep te boeken. Vanuit zo'n open sloep heb je namelijk een veel beter zicht dan vanuit een overdekte rondvaartboot.

Ik boekte een rondvaart met Canal Company in een open boot. Met totaal 12 personen voeren we over de grachten. We werden voorzien van een glaasje glühwein of warme chocolademelk én we kregen een dekentje tegen de kou. Onze kapitein voer ons door sfeervol Amsterdam en vertelde bij ieder kunstwerk wat achtergrondinformatie. Ontzettend mooi om de verlichte stad vanaf het water te zien en tevens een hele relaxte, knusse manier van transport. De rondvaart duurde uiteindelijk zo'n driekwartier. 

Dit is toch waanzinnig?

Mocht je zelf ook een rondvaart willen maken, dan is het noodzaak om deze van tevoren te reserveren. De rijen voor de boten liepen op tot twee uur en ook waren de rondvaarten op een gegeven moment uitverkocht. Wil je zeker zijn van een plekje in een (open) boot, reserveer deze dan zeker! Er zijn verschillende bedrijven die de rondvaarten aanbieden.

Wanneer is het Amsterdam Light Festival?

Het Amsterdam Light Festival vindt plaats van 1 december 2022 tot en met 22 januari 2023.


IJsschotsen en een gezonken auto in de grachten


Praktische informatie over het Amsterdam Light Festival

Bereikbaarheid en parkeren

De wandelroute loopt door het centrum van Amsterdam en is het makkelijkste te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt de wandeling op iedere plek beginnen.

Kom je met de auto? Dan zou ik je aanraden om je auto te parkeren in de P&R RAI en vervolgens de Noord-Zuidlijn te pakken naar het centrum. Wanneer je gebruikt maakt van het openbaar vervoer kost parkeren in de RAI maar €1. Ideaal!

Meer lezen over toffe avondjes uit?