Dagje of weekend naar Brugge: 13X de leukste bezienswaardigheden en tips

Brugge: wát een leuke stad. Op een half uur rijden van de Nederlandse grens en toch echt buitenland. De stad is eigenlijk een groot museum: elk hoekje, straatje en huis is mooi! Wandelen over de klinkerstraatjes geeft je het gevoel dat je je in de middeleeuwen waant. Prachtige bouwwerken, romantische kanaaltjes en heerlijk eten: je vindt het allemaal in Brugge. Daarom is de Vlaamse stad een perfecte bestemming voor een weekendje weg.

Brugge is natuurlijk ook leuk voor een dagje, maar eigenlijk is er téveel te zien. Mocht je in de gelegenheid zijn om een weekendje te gaan, dan beveel ik je dat van harte aan. Hieronder vind je mijn tips om alles uit je bezoek aan Brugge te halen.

Inhoudsopgave

  1. Ronddwalen door het historische centrum
  2. Door het Begijnhof wandelen
  3. Terrasjes en musea op de Markt bezoeken
  4. De toren van het Belfort beklimmen
  5. De Onze-Lieve-Vrouwekerk bezoeken
  6. Varen over de Brugse reien
  7. Luxe chocolade kopen
  8. Neerploffen bij brouwerij De Halve Maan
  9. Over de Bonifaciusbrug lopen
  10. Het Arentshof bekijken
  11. Het Historium bezoeken
  12. Het Sint-Janshospitaal bekijken
  13. Een wafel of frietje eten

1. Ronddwalen door het historische centrum

Brugge is echt een groot museum. Op iedere hoek en in iedere straat kijk je je ogen uit. Door de middeleeuwse gevels, de paardenkarren en de klinkerstraten lijkt het net of je je een paar eeuwen terug in de tijd bevindt. De leukste manier om Brugge te leren kennen is daarom om doelloos rond te dwalen. Je komt vanzelf mooie plekken tegen namelijk!

Dwaal door de stad en stuit per toeval op de mooiste plekjes

2. Door het Begijnhof wandelen

Het Begijnhof is een oase van rust en sereniteit in het hart van Brugge en is misschien wel een van de meest sfeervolle plekjes in de stad. Het is een UNESCO-werelderfgoedsite en dateert uit de 13e eeuw. Het Begijnhof was ooit een woonplaats voor begijnen, een groep ongehuwde en religieuze vrouwen die zich toewijdden aan een vroom en kuis leven, zonder het kloosterleven te omarmen. Het hof bestaat uit witgekalkte huisjes en een pittoreske kerk met een prachtig interieur. Het is omringd door groene grasvelden en een gracht, waardoor het een bijna betoverende sfeer heeft. Het Begijnhof is een ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van de rust.

3. Terrasjes en musea op de Markt bezoeken

Aan de Markt zijn er verschillende musea en gezellige terrasjes te vinden. Het Groeningemuseum is een aanrader voor kunstliefhebbers, terwijl het Chocolademuseum de zoetekauwen zal bekoren. Het Historium biedt een interactieve ervaring van het middeleeuwse Brugge en het Biermuseum is perfect voor bierfanaten. Na het bezoek aan een museum kan je genieten van een drankje op een van de gezellige terrasjes aan de Markt!

Op de Markt staan ook paardenkarren die je door de stad kunnen rijden

4. De toren van het Belfort beklimmen

Een andere populaire activiteit in Brugge is het beklimmen van de toren van het Belfort. Door zijn 83 meter hoogte kan de klim naar de top kan vermoeiend zijn, maar het uitzicht vanaf de top is adembenemend en zeker de moeite waard. Je kan genieten van een panoramisch uitzicht op de stad en de omgeving. Ook leuk: het carillon van de toren bestaat uit 47 klokken en produceert prachtige muziek die door de hele stad te horen is. 

5. De Onze-Lieve-Vrouwekerk bezoeken

Een andere mooie bezienswaardigheid in Brugge is de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze kerk is vooral bekend om zijn indrukwekkende bakstenen toren die wel 122 meter hoog is. De kerk zelf heeft een rijke geschiedenis en bevat verschillende kunstwerken en monumenten, waaronder het wereldberoemde beeldhouwwerk van Michelangelo, genaamd 'Madonna met Kind'. Het beeld is meer dan 500 jaar oud en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

6. Varen over de Brugse reien

Een van de populairste activiteiten - en mijn favoriet - is het varen over de Brugse reien. Deze grachten doorkruisen de stad en bieden een prachtig uitzicht op de middeleeuwse architectuur en de pittoreske bruggen. De meeste rondvaarten duren ongeveer 30 minuten en worden begeleid door een gids die je alle interessante feiten en weetjes over de stad vertelt. Wandel door de stad en je zult zeker op een loket voor tickets stuiten.

Vanaf het water ervaar je de stad op een andere manier

7. Luxe chocolade kopen

Een bezoek aan Brugge is niet compleet zonder het proeven en kopen van de heerlijke chocolade waar de stad zo beroemd om is. Brugge heeft tal van chocolatiers en patissiers die hoogwaardige chocolade en andere lekkernijen aanbieden. Sommige chocoladezaken zijn zelfs al eeuwenlang in handen van dezelfde familie en hebben een rijke geschiedenis. De chocolade in Brugge staat bekend om zijn hoge kwaliteit en unieke smaken en wordt met de hand gemaakt door ambachtelijke chocolatiers. Een doosje vol chocolade is dé perfecte souvenir, toch?

8. Neerploffen bij Brouwerij De Halve Maan

Brouwerij De Halve Maan is een van de oudste brouwerijen van België en ligt in het hart van Brugge. De brouwerij is al sinds 1856 in handen van dezelfde familie en is beroemd om zijn biermerk 'Brugse Zot' en 'Straffe Hendrik'. Bezoekers kunnen de brouwerij bezoeken en een rondleiding volgen om meer te weten te komen over het brouwproces en de geschiedenis van de brouwerij. Na de rondleiding kun je genieten van een proeverij van het beroemde Brugse bier en genieten van het prachtige uitzicht over de stad vanaf het panoramische dakterras van de brouwerij. Een bezoek aan Brouwerij De Halve Maan is een must voor bierliefhebbers en een perfecte manier om meer te weten te komen over de rijke biercultuur van België!

Ga jij voor een Brugse zot?

9. Over de Bonifaciusbrug lopen

De Bonifaciusbrug is een van de meest gefotografeerde bruggen in Brugge en dat is niet voor niets! Deze prachtige boogbrug is gelegen over de schilderachtige grachten van de stad en biedt een adembenemend uitzicht op de middeleeuwse huizen en gebouwen die langs de kade staan. De Bonifaciusbrug is vooral bekend om zijn romantische sfeer en wordt vaak beschouwd als een van de meest romantische plekken in de stad. Het is dan ook een populaire locatie voor huwelijksaanzoeken en trouwfoto's.

10. Het Arentshof bekijken

Het Arentshof is een historisch park in het centrum van Brugge, gelegen tussen de Kraanrei en de Dijver. Het park is genoemd naar het voormalige Arentshuis, dat ooit het huis was van de Grote Aalmoezenier van de Bourgondische hertogen. Het park werd in 1981 gerenoveerd en omgetoverd tot een prachtige openbare tuin met een grote vijver, een rozentuin en mooie beelden. Het Arentshof is een populaire plek om te ontspannen en te genieten van de rustige omgeving, weg van de drukte van de stad. Het is ook een geweldige plek om te picknicken of te genieten van een boek op een bankje, terwijl je de lokale bevolking en toeristen voorbij ziet wandelen. Kortom: dit hof is een verborgen parel in Brugge en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Echt álle gebouwen in Brugge zijn prachtig

11. Het Historium bezoeken

Ik noemde 'm net al even bij mijn tips voor de Markt. Het Historium is een interactief museum in het hart van Brugge, dat bezoekers meeneemt op een tijdreis naar de middeleeuwen. Het museum is gehuisvest in een prachtig gerestaureerd gebouw aan de Markt en biedt bezoekers de kans om de sfeer van het middeleeuwse Brugge te ervaren. Bezoekers kunnen genieten van een meeslepende ervaring met behulp van geluiden, geuren en speciale effecten terwijl ze door verschillende kamers reizen die het middeleeuwse leven in Brugge laten zien. Er zijn verschillende interactieve tentoonstellingen, waaronder een virtuele tour door de stad en een tocht met een simulator door de grachten van Brugge. Het Historium is een unieke manier om de rijke geschiedenis en cultuur van Brugge te ontdekken en is een must-see als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van België.

12. Het Sint-Janshospitaal bekijken

Het Sint-Janshospitaal is een middeleeuws ziekenhuis in Brugge dat in de 12e eeuw werd opgericht en is belangrijk cultureel erfgoed. Het is een van de oudste ziekenhuizen in Europa en heeft door de eeuwen heen duizenden patiënten verzorgd. Het ziekenhuis heeft een indrukwekkende kunstcollectie, waaronder werken van Hans Memling en Gerard David, die hier in het ziekenhuis werkten en hun kunst aan patiënten schonken om hen te troosten. Het Sint-Janshospitaal geeft een uniek inzicht in het leven van patiënten en artsen in de middeleeuwen en biedt een fascinerende blik op de geschiedenis van de gezondheidszorg. Bezoekers kunnen door de oude ziekenzalen wandelen, de kunstwerken bekijken en meer te weten komen over de medische behandelingen en verzorging in de middeleeuwen. 

13. Een wafel of frietje eten

Als je in België bent, móét je natuurlijk een specialiteit proeven. Een frietje of liever een wafel? Heb je zin in een frietje, loop dan zeker even langs het Friet museum op de markt. Leer alles over de geschiedenis van de 'patatten' en sluit je bezoek af met een goede puntzak friet. Zin in een wafel? De beste wafels van Brugge haal je bij Chez Albert, House of Waffles, oyya of Lizzies Waffles.

Een heerlijke wafel eten mag natuurlijk niet ontbreken

Praktische informatie voor een bezoek aan Brugge

Overnachten in Brugge

Brugge is een groot museum en alle straten zijn prachtig. De hotels zitten daardoor ook in de meest waanzinnige bouwwerken gevestigd. Een overzicht van leuke en betaalbare hotels in Brugge vind je op Booking.com

Locaties


Bereikbaarheid, openbaar vervoer en parkeren

Er zijn verschillende manieren om Brugge vanuit Nederland te bereiken. De meest gebruikelijke manier is met de trein, omdat er een goede treinverbinding is vanuit verschillende grote steden in Nederland, zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De treinreis duurt ongeveer 3 tot 4 uur, afhankelijk van waar je vertrekt. Een ticket (vanaf €30) boek je gemakkelijk online via NS International.

Als je met de auto naar Brugge gaat, zijn er verschillende parkeermogelijkheden beschikbaar. Er zijn enkele parkeergarages in het centrum van de stad, zoals de Parking Biekorf en Parking Centrum-Zand, maar deze kunnen vaak druk zijn en duur zijn. Een betere optie is om te parkeren op een P+R-terrein net buiten de stad en vervolgens met het openbaar vervoer of te voet naar het centrum te gaan. De P+R-terreinen zijn goedkoper en bieden meestal gratis openbaar vervoer naar het centrum van de stad. Een voorbeeld is de P+R-terrein bij station Brugge.

Eenmaal aangekomen in Brugge is de stad gemakkelijk te voet te verkennen. Er zijn ook bussen en trams beschikbaar, maar deze zijn meestal alleen handig als je verder weg wilt reizen.


Meer lezen over stedentrips dichtbij huis?

Dit artikel bevat affiliate links