Wandeling naar de Pasterze gletsjer aan de voet van de Großglockner

Een van de meest bijzondere wandelingen tijdens mijn reis naar Karinthië afgelopen zomer was de wandeling naar de Pasterze gletsjer. Het landschap is er abnormaal! Het smeltwatermeer met de kraakheldere stukken ijs, het grijze maanlandschap en het blauwe ijs wil je echt zien!

De Pasterze gletsjer ligt aan de Großglockner Hochalpenstraße: een wereldberoemde bergweg langs de gelijknamige hoogste berg van Oostenrijk. De route zelf is zeker de moeite waard, maar een uitstapje naar de gletsjer maakt je bezoek aan het gebied helemaal compleet.

De verhoudingen zijn lastig te zien, maar geloof me: het is groot!

Over de Pasterze gletsjer

De Oostenrijkse Pasterze gletsjer is met zijn lengte van 8,4 kilometer de grootste gletsjer van het land. Hij bevindt zich aan de voet van de hoogste berg van Oostenrijk, de Großglockner, in het Mölltall bij het stadje Heiligenblut. Sinds 1856 is de 30 km² grote ijsmassa met de helft afgenomen. Door de opwarming van de aarde verliest de Pasterze jaarlijks ongeveer 25 meter aan lengte.

Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

De wandeling naar de gletsjer start vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Dit is een panoramisch uitzichtpunt op 2369 meter en is daarmee het op een na hoogste punt van de wereldberoemde Großglockner Hochalpenstraße. Je rijdt dus een deel van een van de mooiste bergwegen ter wereld om de gletsjer te bereiken!

Eenmaal bij de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kun je je auto of motorfiets parkeren in de gratis parkeergarage. En nu je er toch bent, wandel eerst even een klein stukje naar de Wilhelm Swarovski observatietoren. Neem een goede verrekijker mee en wie weet spot je bergmarmotten of zelfs steenbokken! Naast de observatietoren vind je er winkeltjes, restaurants en een museum. Ook heb je er waanzinnig uitzicht op de gletsjer!

De Gletscherbahn en het smeltwatermeer

Gletscherbahn

Voor de wandeling naar de gletsjer neem je vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe de rode Gletscherbahn naar beneden. Het ritje duurt een paar minuten en kost €15,50 voor een retourticket. Het is ook mogelijk om het stuk naar beneden te lopen. Dit is wel een steil stuk en duurt ongeveer 20 minuten. Naar beneden wandelen en de Gletscherbahn terug omhoog nemen? Dat kan ook! Voor €10 kun je een enkeltje kopen.

Tip! Met de Kärnten Card krijg je korting op je ticket voor de Gletscherbahn! Ben je van plan om meerdere gondels te nemen in de regio? Dan ben je met de Kärnten Card voordelig uit. 

Het grootste deel van de wandeling wandel je over dit soort paadjes

Over de wandeling

Eenmaal beneden begint de wandeling echt. De wandeling is vrij vlak en daardoor vond ik 'm goed te doen! Het eerste stukje daal je af en kom je af en toe een bordje tegen dat laat zien in welk jaartal het ijs tot het bordje stond. Best schokkend om te zien. 

Het eerste deel van de wandeling loop je over paadjes, maar hoe dichter je bij de gletsjer komt, hoe lastiger het pad wordt. Op een gegeven moment loop je van steen naar steen! Ik bereikte na een klein uurtje de gletsjer. Over de heen-en terugweg samen deed ik zo'n twee uur. Omdat de gletsjer ieder jaar verandert, verandert de wandeling ook. Je moet steeds verder lopen om het ijs te bereiken. 

Tip! Draag stevige wandelschoenen, want de wandelpaden zijn onverhard en de stenen kunnen glad zijn.

Moeilijkheid

Neem je de Gletscherbahn, dan sla je de steilste daling en klim over. Eenmaal met de Gletscherbahn beneden staat je nog wel een stukje dalen te wachten. Dit stuk moet je op de terugweg weer omhoog lopen. De rest van de wandeling, het grootste stuk, is redelijk vlak. Met een basisconditie is de wandeling wat mij betreft goed te doen. Ook voor wat oudere kinderen die vaker stukken wandelen is het een leuke route!

Locatie


Bereikbaarheid

Om de Pasterze gletsjer te bereiken moet je een deel van de Großglockner Hochalpenstraße rijden. Voor deze bergweg betaal je €36,50 aan tol. Rijd vervolgens naar de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe want vanaf dit punt gaat het treintje.

Kaiser-Franz-Josefs-Höhe
9844 Heiligenblut am Großglockner
Oostenrijk

De wandeling samengevat

  • Rijd naar de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe aan de Großglockner Hochalpenstraße
  • Neem de rode Gletscherbahn naar beneden
  • Klein stukje klimmen en dalen
  • Goed te doen met een basisconditie
  • Een duur van ongeveer 2 uur
  • Stevige wandelschoenen zijn aan te raden