Stedentrip in eigen land: 12 leuke tips om te doen in Kaasstad Alkmaar

Wanneer je op zoek bent naar een charmante stad vol met historische bezienswaardigheden, prachtige grachten en gezellige sfeer, dan is Alkmaar de stad die je zoekt! Misschien is het niet de eerste stad waar je aan denkt, maar Alkmaar, gelegen in het noordwesten van Nederland, is wat mij betreft een ideale bestemming voor een leuke stedentrip in eigen land. Van de wereldberoemde kaasmarkt tot de oude grachten en prachtige kerken; er is genoeg te zien en te doen!

Inhoudsopgave

  1. De kaasmarkt
  2. Waag
  3. De Grote Sint-Laurenskerk
  4. Stadhuis
  5. Het Huis met de Kogel
  6. Varen over de grachten
  7. Molen van Piet
  8. Hollands Kaasmuseum
  9. Hof van Sonoy
  10. De Accijntoren
  11. Een musea bezoeken
  12. Shoppen in Alkmaar

Alkmaar met een bootje verkennen is extra leuk

1. De kaasmarkt

De kaasmarkt is waarschijnlijke de bekendste attractie van Alkmaar! De markt is een belangrijk onderdeel van de cultuur van Alkmaar en is al meer dan 400 jaar een populaire attractie. De markt vindt plaats op het Waagplein en biedt bezoekers een unieke kans om de Nederlandse kaashandel in actie te zien. De kaasmarkt begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.30 uur. Tijdens deze tijd zullen kaasdragers de kazen wegen en verhandelen, terwijl bezoekers genieten van traditionele muziek en optredens. Het is een spectaculair schouwspel om te zien hoe de kazen in het groot worden verhandeld en gewogen.

Ik bezocht Alkmaar tijdens Corona en daardoor was de kaasmarkt afgelast. Ik heb daarom helaas geen foto's van de beroemde markt.

2. Waag

De Waag is een iconisch monument in het centrum van Alkmaar. Het werd in de 14e eeuw gebouwd als de officiële weegplaats voor goederen, waaronder kaas, boter en granen. Tegenwoordig is het een cultureel centrum waar tentoonstellingen, concerten en andere evenementen worden gehouden. Het restaurant op de eerste verdieping biedt een prachtig uitzicht op het historische Waagplein. Als je in Alkmaar bent, is een bezoek aan de Waag zeker de moeite waard.

Om de Waag kun je eigenlijk niet heen

3. De Grote Sint-Laurenskerk

De Sint-Laurenskerk is een indrukwekkend voorbeeld van gotische architectuur en is gebouwd in de 15e eeuw. De kerk heeft verschillende interessante kenmerken, waaronder prachtige glas-in-loodramen en een orgel uit de 17e eeuw. Bezoekers kunnen ook de graftombes van de graven van Egmond en hun voorouders bezichtigen. Het gebouw heeft een schilderachtig plein aan de voorkant, en er zijn vaak concerten en andere evenementen in de kerk.

4. Stadhuis

Het Stadhuis van Alkmaar is een mooi voorbeeld van de Renaissance-stijl en is gebouwd in de 16e eeuw. Het gebouw heeft een prachtige voorgevel met beelden van de graven van Holland. Binnenin zijn er verschillende zalen te bewonderen, waaronder de burgerzaal, die rijk is versierd met muurschilderingen en prachtige houten panelen. Het stadhuis is open voor publiek en organiseert regelmatig evenementen.

5. Het Huis met de Kogel

Het Huis met de Kogel is een opmerkelijk gebouw vanwege de kogel die in de gevel is ingebed. Het verhaal gaat dat in 1573 de Spanjaarden de stad aanvielen en de kogel het huis miste en in de gevel terechtkwam. Het huis heeft een rijke geschiedenis en werd ooit bewoond door de burgemeester van Alkmaar. Tegenwoordig is het een kunstgalerie en een café.

Aan gezellige terrasjes geen gebrek!

6. Varen over de grachten

Ik ben fan van rondvaarten want je gaat lekker zitten, ziet de stad vanuit een mooi perspectief en leert ook nog eens wat! Met verschillende rederijen kun je een rondvaart maken in Alkmaar en genieten van de historische huizen langs de grachten, prachtige bruggen en oude pakhuizen die een stille getuige zijn van de welvaart van Alkmaar in de Gouden Eeuw. De rondvaart duurt ongeveer een uur.

7. Molen van Piet

De Molen van Groot is een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Alkmaar. De molen werd in 1778 gebouwd en diende als graanmolen. Tegenwoordig is het een museum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van molens in Nederland en hoe ze werden gebruikt om graan te malen. Als je de top bereikt, heb je een geweldig uitzicht over de stad en het omliggende platteland.

8. Hollands Kaasmuseum

Als stad bekend staan om je kazen? Daar hoort natuurlijk een museum bij! Het Kaasmuseum is gevestigd in het Waaggebouw, waar ook de kaasmarkt wordt gehouden. Hier leer je meer over de geschiedenis van kaas in Nederland en de tradities van de kaasmarkt in Alkmaar. Er is een tentoonstelling van oude kaasmakersgereedschappen en je kunt ook zien hoe kaas werd gemaakt en gerijpt.

9. Hof van Sonoy

Het Hof van Sonoy is een prachtig 16e-eeuws gebouw dat ooit dienst deed als klooster en later als stadsgevangenis. Tegenwoordig wordt het gebruikt als congrescentrum en voor culturele evenementen. Het gebouw heeft een binnenplaats met een mooie fontein en het is zeker de moeite waard om even rond te kijken.

Ook leuk: met de kano door de stad

10. De Accijntoren

De Accijntoren is een ander historisch gebouw in Alkmaar en dateert uit de 16e eeuw. Het was oorspronkelijk bedoeld als een belastingkantoor en werd later gebruikt als gevangenis. Tegenwoordig is het een informatiepunt voor toeristen en een uitstekende plek om even te rusten en te genieten van het uitzicht over de stad.

11. Een musea bezoeken

Er zijn verschillende interessante musea in Alkmaar die een bezoek waard zijn. Het Stedelijk Museum Alkmaar biedt een breed scala aan kunst en cultuur uit de regio, variërend van schilderijen uit de Gouden Eeuw tot moderne kunst en design. Het museum heeft ook een aantal interactieve tentoonstellingen voor kinderen. Daarnaast is er het Beatles Museum, waar fans van deze iconische band een indrukwekkende verzameling memorabilia kunnen bekijken. Tot slot is er nog het Nationaal Biermuseum De Boom waar je alles kunt leren over de geschiedenis van bier in Alkmaar en Nederland.

12. Shoppen in Alkmaar

Alkmaar is een leuke stad om te shoppen want je vindt er een mix van bekende winkelketens en lokale boetiekjes. De belangrijkste winkelstraten zijn de Langestraat en de Laat, waar je veel winkels vindt die gericht zijn op mode, schoenen en accessoires. Maar als je op zoek bent naar iets unieks, zijn er ook een aantal charmante zijstraatjes die zeker een bezoek waard zijn. Een van de meest populaire straatjes is de Hekelstraat, waar je veel kleine boetiekjes en speciaalzaken vindt. Andere leuke straatjes zijn de Koorstraat, de Fnidsen en de Appelsteeg, waar je allerlei leuke winkels en gezellige cafés tegenkomt.

In Alkmaar vind je talloze leuke (winkel)straatjes  

Overnachten in Alkmaar

Alkmaar leent zich perfect voor een weekendje weg. Ikzelf heb helaas geen tip voor je, maar op Booking.com vind je vele leuke kamers.

Locaties


Bereikbaarheid

Reis je met de auto naar Alkmaar? In de binnenstad zijn er verschillende gratis parkeerplaatsen, zoals de P+R's van Station Alkmaar Noord en Station Alkmaar. Ook zijn er verschillende plekken in de buurt van de binnenstad waar je gratis kunt parkeren, zoals de parkeerplaats aan de Kanaalkade.

Als je met de trein naar Alkmaar reist, kun je gebruikmaken van de rechtstreekse treinverbinding vanuit Amsterdam, Haarlem en Den Helder. Vanuit Amsterdam Centraal ben je in ongeveer 35 minuten op Station Alkmaar. Vanaf het station loop je in ongeveer 10 minuten naar de binnenstad van Alkmaar. Als je liever niet wilt lopen, kun je ook gebruikmaken van de verschillende buslijnen die vanaf het station vertrekken en door de binnenstad van Alkmaar rijden.