Op een elektrische tandem door de Bollenstreek fietsen: een origineel dagje uit

Ieder jaar trekt de Bollenstreek duizenden toeristen. En dat is zeker niet voor niets! De hectares vol felgekleurde hyacinten, tulpen en narcissen zijn adembenemend. Ik stapte op een elektrische tandem en fietste een aantal uur langs de zee aan bloemen. Een perfect uitje met vrienden of familie als je het mij vraagt.

Over de Bollenstreek

De regio begint boven Leiden en strekt zich uit tot Haarlem, waarbij de meeste bollenvelden rondom Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom liggen. In de Bollenstreek vind je ook dé toeristische trekpleister van Nederland: Keukenhof.


De hyacinten zullen half april bloeien

Wanneer staan de bollenvelden in bloei?

De meeste bollenvelden staan in bloei vanaf eind maart tot en met begin mei. Eerst zullen de narcissen gaan bloeien, vervolgens de hyacinten en tot slot de tulpen. De narcissen en hyacinten zullen begin april al vol in bloei staan, maar voor de tulpen zul je tot eind april moeten wachten. De bloeiperiode is natuurlijk ook afhankelijk van de weeromstandigheden in de maanden februari, maart en april.

De Bollenstreek verkennen op de tandem

Op tweede paasdag stapte ik op een tandem van Lemonbike in Noordwijk. Ik koos voor het huren van een elektrische tandem omdat dat extra gezellig en comfortabel is. Zo houd je een paar uurtjes fietsen wel vol! 

De fiets is het echte perfecte vervoersmiddel voor het bekijken van de velden. Er liggen genoeg velden op fietsafstand van elkaar en je kunt gemakkelijk overal stoppen en een kijkje nemen. Eerder bezocht ik de Bollenstreek met de auto maar dat is geen succes: je staat overal in de file en je kunt nergens parkeren. 

Ik ben mega enthousiast over mijn tandemavontuur. De route die ik aflegde - zie het kopje hieronder - was ontzettend leuk én divers. Ik fietste door de duinen, langs meerdere toeristische attracties en langs vele bloeiende bloemen. Het fietsen op zo'n tandem is trouwens best even wennen. Evenwicht houden is net iets anders dan op een normale fiets en wanneer je achterop zit en niet kunt sturen, voelt dit heel onnatuurlijk. Maar oefening baart kunst en na een tijdje draaide ik m'n hand er niet meer voor om. 

De Bloemenroute

Op internet had ik de Bloemenroute gevonden en die bleek de perfecte invulling voor onze dag! De route is zo'n 35 kilometer lang. Ik startte 'm in Noordwijk en begon de fietstocht met een flink stuk trappen door de duinen. Verder fietste ik door Lisse, Noordwijkerhout, langs de Keukenhof en natúúrlijk langs talloze bloemenvelden. 

Langs de Bloemenroute vind je:
  • De Keukenhof
  • Het strand bij Noordwijk
  • De dorpen Lisse en Noordwijkerhout
  • Attracties zoals De Tulperij, Tulip Experience Amsterdam, The Tulip Barn, Showtuin FBT en Museum De Zwarte Tulp
  • Kasteel Keukenhof, Slot Teylingen, ‘t Huys Dever en de St. Agathakerk

De tandem is het perfecte vervoersmiddel in de Bollenstreek

Waar huur ik een fiets?

Ik huurde mijn elektrische tandem voor €37 bij Lemonbike in Noordwijk, maar er zijn genoeg andere verhuurbedrijven in de regio. Een normale fiets, scooter of E-chopper huren kan natuurlijk ook!

Tips voor het bezoeken van de Bollenstreek

  • Houd de websites van lokale VVV's in de gaten om te zien welke velden in bloei staan.
  • Bezoek je een bollenveld? Wandel dan niet tussen de bloemen door maar blijf aan de zijkant. Zo voorkom je dat je (per ongeluk) de velden van de boer kapot maakt.
  • De Bloemenroute is de perfecte route voor een paar uurtjes trappen. Bekijk de route hier.
  • Huur je fiets een tijdje van tevoren online om zeker te zijn van een exemplaar.