Wat te doen in en rondom Oisterwijk: dit zijn de leukste tips

Het plaatsje Oisterwijk ligt in het altijd gezellige Noord-Brabant en al een paar keer heb ik deze 'parel in het groen' mogen ontdekken. Mijn vaste stekkie is er camping De Gerrithoeve. Vanuit daar ga ik graag op pad in de omgeving, want geloof me: die is prachtig! Daarom verzamelde ik de leukste tips voor je.

De natuur in

1. De Oisterwijkse Bossen en Vennen

Dé trots van Oisterwijk is misschien wel het prachtige natuurgebied met de - niet zo originele -  naam Oisterwijkse Bossen en Vennen. Je vindt er uiteraard bos én ven, en dit maakt het gebied wat mij betreft erg bijzonder! Over smalle paadjes baan je een weg in het groen en raak je de weg kwijt tussen alle vennen. En die vennen zijn de thuisbasis van vele dieren, waaronder kikkers! Ben je er in het voorjaar, dan zul je getrakteerd worden op een heus kikkerconcert. En ook grote kans dat je één van die mega libellen spot! Kortom: een perfecte plek voor een wandeling. En gelukkig zijn er een aantal routes voor je uitgestippeld. Ze starten allemaal bij het bezoekerscentrum. Dit is mijn favoriet: Wandelroute Goorven - 4,25 kilometer (gele paaltjes).

Oisterwijkse Bossen en Vennen

2. De Kampina

De Kampina is een prachtig natuurgebied waar ik maar al te graag kom. Dit uitgestrekte gebied beslaat ongeveer 1200 hectare en huisvest een combinatie van bossen, heidevelden, vennen en moerassen. In ieder jaargetijde is er weer iets nieuws te ontdekken. In de zomermaanden kleurt de heide paars en in de herfst kun je genieten van alle roodbruine tinten van het bos!

Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet door het gebied en daarnaast slingeren er een aantal fietspaden door het landschap. Hieronder vind je mijn tips.

2.1 De Huisvennenroute - 6 kilometer

Mijn favoriet! Deze wandeling neemt je mee langs talloze vennen en door weelderig bos. Volg voor deze wandeling de witte bordjes.

Startpunt: Parkeerterrein 1 Kampina, Boxtel


2.2 Wandelroute Logtsevelden - 6,5 kilometer

Voor wandelroute Logtsevelden volg je de gele bordjes vanaf parkeerplaats Logtsebaan in Oirschot. De wandeling is zo'n 6,5 kilometer lang en neemt je mee langs de rand van de Kampina, door een iets bosrijker gebied. Je kruist het riviertje de Beerze en zult de overblijfsleen van een paar boerderijen uit de 19e eeuw tegenkomen.

Startpunt: Logtsebaan 1, Oirschot

2.3 Uitkijktoren Tour de Frans - 4 kilometer

Uitkijktoren Tour de Frans staat sinds 2019 boven op een bult op het Banisveld in natuurgebied De Kampina. De 12 meter hoge uitkijktoren geeft je een kijkje van boven op de Kampina. Tijdens de paarse Koevoortroute van 4 kilometer zul je 'm tegenkomen!

Startpunt: Parkeerplaats Kampina Banisveld

Een van de vele vennen in de Kampina

Lekker eten en drinken

1. 't IJsboerinneke

Het allerlekkerste ijs van Oisterwijk? Dat haal je 100% bij 't IJsboerinneke! Op het erf van een melkveehouderij vind je een stalletje waar het áltijd druk is! En dat snap ik maar al te goed, want het ijs is gewoonweg top. Mijn favoriete smaken? Lemon meringue en monchou. En oh ja, iedere week is er een nieuwe smaak van de week! Dit moet je proberen.

Het lekkerste ijs van Oisterwijk

2. Bij Robért

Over lekkere dingen gesproken: de bakkerij van Róbert van Beckhoven (die van het tv-programma Heel Holland Bakt) zit in Oisterwijk! Hier haal je de lekkerste broodjes, taartjes en natuurlijk worstenbroodjes. Ook kun je er workshops doen. 

Mooie gebakjes in de winkel van Robért van Beckhoven

3. Kerkhovense Molen

Aan de rand van Oisterwijk staat de Kerkhovense molen. Op het eerste gezicht niet heel bijzonder; hij staat namelijk aan een drukke weg. Stap je echter de molen in, dan kom je terecht in een schattig streekwinkeltje met lokale producten. Verder is er een terras en kun je ook in de molen een kopje koffie drinken. 

Ik bezocht de molen vanwege een bijzondere lekkernij, de zogenaamde Molensteentjes. Dit zijn broodjes en het beste te omschrijven als een platte krentenbol met daarin kaneelvulling. Echt mega lekker! Neem zeker een zakje mee naar huis.

Ook kun je bij de molen terecht voor diverse soorten meel

4. Brasserie Ome Jan

Voor een hapje eten buiten de deur moet je bij Brasserie Ome Jan zijn. In een geweldige oude boerderij wordt een veelvoud van gewoon lekkere gerechten geserveerd. Tevens staat de boerderij op een prachtige groene locatie aan het water. Extra leuk: vroeger had de familie een groothandel in snoep in bezit en daarom kun je bij het weggaan een snoepje uit een van de vele gevulde weckpotten pakken!

Overnachten

1. Camping De Gerrithoeve

Ik ontdekte de omgeving van Oisterwijk al een paar keer vanaf camping De Gerrithoeve. Een leuke camping waar je kunt kamperen aan de rand van het bos en de oever van een ven. Een prima uitvalsbasis om er lekker op uit te gaan!


Camping De Gerrithoeve

Locaties


Meer lezen over mooie plekken in Nederland?