24 uur in de Streek van Verrassingen: ik ontdekte Katwijk en Leiden

Ken jij de Streek van Verrassingen al? Ik werd uitgenodigd om deze regio - die zich uitstrekt rondom Leiden - te verkennen. Ik sliep in een pipowagen, leerde surfen, dineerde terwijl de zon in de zee verdween, ontdekte Leiden en waande me een paar eeuwen terug in de tijd in het Rijksmuseum van Oudheden!

Ik ontdekte de Streek van Verrassingen in 24 uur

De Streek van Verrassingen is een regio in Zuid-Holland met de historische stad Leiden als bruisend middelpunt. Je vindt er van alles: van strand tot kleurrijke bloemenvelden, de Noordzee en gezellige dorpen. Ik liet me 24 uur verrassen door de streek die naast Leiden de plaatsen Katwijk, Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leiderdorp herbergt!

Zaterdag 14.00 uur | Inchecken bij Vakantiepark Koningshof

Op zaterdagmiddag begon mijn 24 uur in de Streek van Verrassingen. Ik reisde af naar Vakantiepark Koningshof in Rijnsburg. Tussen de caravans, campers en vakantiehuisjes stond een wel heel opvallend huisje: het pop-up streekhuisje! Deze kleurrijke pipowagen was mijn accommodatie voor het weekend!

Het streekhuisje verplaatst zich al een tijdje door de regio. Telkens worden andere journalisten uitgenodigd om te komen overnachten en daarnaast vind je in de bakken aan het huisje verschillende gratis folders over het gebied. Mocht je benieuwd zijn waar je het streekhuisje op dit moment vindt, kijk dan even hier.

Vakantiepark Koningshof | Eerste Elsgeesterweg 8, 2231 NW Rijnsburg

Het streekhuisje is toch té leuk?

Zaterdag 15.30 uur | Surfles bij Surfschool Katwijk

Na het inchecken sprong ik op de fiets van Bizon Events en trapte ik richting het strand van Katwijk. Hier stond me namelijk iets héél leuks te wachten: ik kreeg surfles bij Surfschool Katwijk! Nooit eerder had ik op een surfplank gestaan en ik schatte mijn vaardigheden daarom niet zo hoog in. Toch lukte het surfen na een korte uitleg op het strand en wat oefening op het water best aardig! 

En wat had ik een geluk: ondanks de tijd van het jaar - begin oktober - was het stralend weer en was de conditie perfect voor een eerste surfles! Ik heb zó genoten van deze activiteit. Dit wil ik zeker vaker gaan doen!

Surfschool Katwijk | Boulevard Zeezijde 3, 2225 BB Katwijk aan Zee

Surfschool Katwijk maakte deze toffe dronefoto van mij

Zaterdag 18.30 uur | Dineren bij Strandpaviljoen Zand

Na het surfen fietste ik terug naar het vakantiepark. Met mijn handdoek en toilettas onder de arm wandelde ik naar het sanitairgebouw om al het zand van me af te spoelen. Heerlijk dat kampeergevoel! Vervolgens reed ik weer terug naar Katwijk, want daar stond een heerlijk diner op me te wachten. Ik plofte neer bij strandpaviljoen Zand waar ik een hapje at terwijl de zon langzaam in de zee verdween. Wat een fijne avond!

Strandpaviljoen Zand | Boulevard Zeezijde 35, 2225 BB Katwijk aan Zee

Heerlijk eten met uitzicht op de zee deed ik bij Strandpaviljoen Zand

Zondag 9.00 uur | Ontbijten op de camping

De zondagmorgen begon goed met een wandelingetje naar de campingwinkel. Ik haalde een paar lekkere broodjes en een vers sapje. Vervolgens was het alweer tijd om uit te checken, maar niet voordat ik de kinderboerderij en de vijver had gezien!

's Ochtends haalde ik een ontbijtje en wandelde ik naar de vijver

Zondag 10.30 uur | Rembrandtroute door Leiden

Met de auto reed ik na het uitchecken naar P&R De Vink aan de rand van Leiden, de Stad van Ontdekkingen. Gratis parkeren en een treinritje van slechts 3 minuten tot Leiden Centraal Station: ideaal!

Bij de VVV stond een goodiebag voor me klaar met daarin de Rembrandtroute. Wist je namelijk dat Leiden de geboorteplaats is van meesterschilder Rembrandt? Met de Rembrandtroute ontdek je al wandelend alle historische locaties die met de beroemde grootmeester uit de Gouden Eeuw te maken hebben! 

Zo kom je langs zijn geboorteplek waar je met behulp van zogenaamde augmented reality techniek zijn gereconstrueerde geboortehuis digitaal kunt bekijken. Verder neemt de wandeling je mee langs het atelier van zijn leermeester, de Latijnse school waar de jonge Rembrandt naartoe ging, maar natuurlijk ook langs alle mooie plekjes die de stad te bieden heeft, zoals de Hortus Botanicus en de Pieterskerk. Mocht je het ook leuk vinden om in de voetsporen van Rembrandt te treden, dan kun je de wandelroute voor €6,95 bij de VVV Leiden halen.

VVV Leiden | Stationsweg 26, 2312 AV Leiden

De herfstkleuren waren volop aanwezig in het altijd mooie Leiden

Zondag 11.30 uur | Rijksmuseum van Oudheden

Halverwege de Rembrandtwandeling laste ik een tussenstop in voor een bezoek aan een museum dat al een tijdje op mijn lijstje stond: het Rijksmuseum van Oudheden! Vooral de vaste tentoonstelling over het oude Egypte met topstukken zoals de mummies vond ik ontzettend interessant, maar ook de tentoonstelling over de tempels van Malta vond ik erg tof. Ik bezocht deze tempels namelijk in 2018 op Malta zelf! Om nu beeldjes te bewonderen die in deze tempels gevonden zijn was dus extra speciaal. 

Verder bezocht ik de tentoonstelling over het Doggerland: de verdwenen prehistorische wereld in de Noordzee. Je vindt er het gereconstrueerde gezicht van Neanderthaler Krijn die je misschien wel in de media voorbij hebt zien komen. Wat ik ook erg leuk vond, waren de verhalen van mensen die prehistorische voorwerpen op het strand van de Noordzee hadden gevonden; mensen die er een sport van maken om tussen alle schelpen die mammoettand te vinden. Echt heel tof! Ik wist echt niet dat je nog steeds zulke oude materialen op het stand kon vinden. 

Rijksmuseum van Oudheden | Rapenburg 28, 2311 EW Leiden

Het Rijksmuseum van Oudheden herbergt vele bijzondere stukken

Zondag 13.30 uur | De marathon en IJs van Matthijs

Na een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden wilde ik de Rembrandtroute voortzetten, maar wat bleek? Het hele centrum was afgezet vanwege de marathon! 

Na wat renners te hebben aangemoedigd, bereikte ik mijn laatste stop van mijn 24 uur in de Streek van Verrassingen: IJs van Matthijs. Daar waar het ijs al meerdere malen bekroond is met een prijs. En niet alleen het smakelijke ijs, maar ook de naam van de ijssalon verdient wat mij betreft een prijs! 

IJs van Matthijs | Steenstraat 11, 2312 BS Leiden

Ik koos voor mango en ananas: goedgekeurd!

Praktische informatie over een bezoek aan de Streek van Verrassingen

Overnachten

Wil jij ook een bezoekje brengen aan de Streek van Verrassingen? Dan is een fijn hotel in Leiden de ideale uitvalsbasis. Liever uitzicht op zee? Dan is een strandhuisje bij Katwijk de perfecte accommodatie voor jou. Als echte kampeerder kun je natuurlijk terecht op Vakantiepark Koningshof.

Locaties


Bereikbaarheid en parkeren

In Katwijk parkeerde ik mijn auto langs de boulevard voor €7 voor een avond. Kom je met het openbaar vervoer? Katwijk is vanaf Leiden Centraal Station goed bereikbaar met de bus.

In Leiden zijn vele parkeergarages te vinden, maar ook kun je ervoor kiezen om je auto gratis op een P&R te parkeren. Ik parkeerde mijn auto op P&R De Vink en reisde vervolgens slechts 3 minuten met de trein naar Leiden Centraal Station. Vanaf Centraal Station loop je direct het centrum in!

Meer informatie over de regio vind je op de website van Streek van Verrassingen.

Meer lezen over toffe plekken in Nederland?

Dit artikel bevat affiliate links