Op wintersport in Oostenrijk: zo ziet een dag in Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental eruit

Direct na de zomer begint het alweer te kriebelen: het wintersportseizoen komt eraan en dat betekent SKIËN! Ik tel de dagen af en houd het weerbericht nauwlettend in de gaten. Wintersport is wat mij betreft een van de leukste vakanties van het jaar! 

Naar mijn idee zijn er 2 kampen als het over wintersport gaat. Of je vindt het fantastisch, of je vindt het helemaal niks. Behoor jij tot de groep die helemaal niks begrijpt van fanatieke wintersporters? Dan probeer ik je met dit artikel een indruk te geven hoe een skidag er voor mij doorgaans uitziet!

In het Oostenrijkse Tirol vind je het enorme wintersportgebied Skiwelt

Ik ski ieder jaar in het Oostenrijke Skiwelt

Skiwelt, of voluit Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental, is een Oostenrijks skigebied, gelegen in de welbekende provincie Tirol. Het is een van de grootste en modernste skigebieden ter wereld, want negen gezellige bergdorpen bieden directe toegang tot bijna 300 kilometer aan piste! Skiwelt kent maar liefst 21 dalafdalingen, 80 authentieke familie-gerunde berghutten, 3 funparken, een verlichte rodelbaan, Oostenrijks grootste nachtskigebied en nog veel meer!

Ik kom al mijn hele leven in Skiwelt en bijna ieder jaar verblijf ik in het dorpje Söll. Ik heb er zowel leren skiën als snowboarden. De Oostenrijke gezelligheid, de skipaden door de witte bossen, de eindeloze mogelijkheden aan pistes en het heerlijke Oostenrijkse eten zorgen ervoor dat ik ieder seizoen terugkeer. De teller staat nu (september 2021) op 19, en dat terwijl ik 21 ben. Voor wie nog nooit op wintersport is geweest, is het misschien moeilijk voor te stellen wat er leuk aan is. Daarom doe ik verslag van een typische dag in Skiwelt voor je!


De perfecte ochtenden

Mijn wekker gaat iedere ochtend rond kwart over 7. Het liefste wil ik op dat moment nog minstens 3 uur verder slapen, maar zodra ik me realiseer dat er weer een skidag voor de deur staat, lukt het altijd wel om de motivatie te vinden en m’n bed uit te rollen. Ik schuif aan aan de ontbijttafel en smeer een vers gebakken kaiserbroodje die de bakker al heeft gebracht. Wat een luxe! Ook maak ik een paar van de typische Oostenrijkse broodjes klaar om mee te nemen naar de piste (budgettip!). Daarna maak ik me klaar, verzamel ik al mijn skimaterialen, doe ik met veel gesteun en gekreun mijn skischoenen aan en vertrek ik rond kwart voor acht met de auto naar de piste. De piste is maar een paar minuutjes rijden, maar omdat we alle ski's en stokken mee moeten nemen, is het handiger om het stukje per auto af te leggen.

Handig! Met deze wintersport paklijst vergeet je niets

Omdat ik zo vroeg ben, kan ik onder de gondel parkeren en hoef ik dus niet ver te sjouwen met mijn ski's en stokken. Geluksmomentje! Mijn skischoenen heb ik al aan, en geloof me: met die dingen kun je écht niet lopen! Vroeg naar de piste gaan heeft dus z’n voordelen. Een hele hoop voordelen.

Er staat nog geen rij voor de gondelbaan en daarom sta ik in een mum van tijd op het bergstation. En dan meteen het volgende voordeel van vroeg opstaan: de perfect geprepareerde pistes waar nog bijna niemand over heeft geskied! 's Nachts worden met pistebullies de pistes 'geprepareerd': ze maken de pistes weer glad en er blijven dan kleine ribbels achter in de sneeuw. En die ribbels skiën top! Ben je vroeg op de piste, dan zijn deze ribbels nog niet kapot geskied. 

Deze ribbels skiën fantastisch!

Een dagtocht van Söll naar Westendorf

Iedere dag maak ik een tocht naar een ander dorp. De tocht van vandaag leidt naar het dorpje Westendorf. Daar zijn mijn favoriete pistes! Lange, rustige pistes waar je gerust met 70 kilometer per uur naar beneden kunt gaan. Ook ligt Westendorf net iets hoger dan de andere dorpen waardoor er vaak iets meer sneeuw ligt. Kortom: fijne pistes met goede sneeuw en prachtige vergezichten!

Lunch op het terras van een gezellige berghut

Na een paar uur skiën plof ik neer op het terras van een gezellige berghut. Ik parkeer mijn ski's in een van de rekken en loop naar binnen om een koude cola te halen. Ik pak mijn gesmeerde kaiserbroodjes erbij terwijl ik geniet van het zonnetje op mijn gezicht en de gezellige Duitse muziek op de achtergrond. Mijn budgettip: om toch nog wat geld te besparen tijdens de véél te dure wintersport, is het slim om ’s ochtends wat eigen broodjes te smeren en mee te nemen. Het eten in de restaurants is namelijk super duur! Ik wissel zelf broodjes meenemen en iets lekkers halen af. Want ook al is het duur, zo'n groot bord met kaiserschmarrn of schnitzel mit pommes is overheerlijk en mag écht niet ontbreken tijdens een weekje wintersport.

Lekker smullen? Deze gerechten móet je proeven tijdens wintersport in Oostenrijk

Als ik 's middags thuiskom, zakt de zon al bijna achter de bergen

's Avonds stap ik op de rodelslee

Omdat het weer ontzettend lekker was, heb ik alles uit de dag gehaald. Ik heb tot het einde van de middag geskied en ben pas terug naar mijn appartement gegaan toen er werd omgeroepen dat de liften bijna gingen sluiten. Maarrrr! De dag is nog niet voorbij, want vanavond staat er nog iets leuks op het programma. Ik ga namelijk rodelen: een activiteit die zeker niet mag missen tijdens een weekje wintersport.

Herkenbaar? Deze dingen doe je alleen tijdens wintersport!

Avondeten doe ik rond 17.30 uur. Op het menu staat diepvries spinazie, oven friet en frankfurter worstjes. Daarna is het tijd om mijn snowboots aan te trekken en richting de rodelverhuur te gaan. Een rodelsleetje huren kost slechts €5. Jammer genoeg is mijn skipas 's avonds niet geldig, dus moet ik wel een extra skipas voor die avond aanschaffen. In Söll kun je een aantal avonden per week ook 's avonds met de gondelbaan omhoog. Je kunt dan vervolgens met de rodelslee naar beneden, maar ook zijn er een aantal stoeltjesliften geopend en kun je 's avonds nog een afdalinkje pakken! 

In Söll zijn 2 rodelbanen: een echte rodelbaan vol met hobbels, afgronden en veel te scherpe bochten en eentje die overdag een dalafdaling is en ’s avonds een rodelpad wordt. Ik doe ze vanavond allebei. Met een avondskipas heb je namelijk de tijd om meerdere keren de gondel te pakken.

Rodelen is zó ontzettend leuk

Wil je helemaal onder de blauwe plekken zitten, geen stem meer over hebben door het gillen en buikspierpijn hebben van het lachen? Dan kan ik je zeker aanraden om eens op zo’n rodelslee neer te ploffen en de controle volledig uit handen te geven. Sturen gaat namelijk nauwelijks met zo’n slee en remmen al helemaal niet. Je moet je hielen gebruiken om te remmen. Doe daarom oude schoenen aan, want aan het einde van je rodelavontuur zitten er geen zolen meer onder je schoenen! Och, ik heb in tijden niet zo hard gelachen. Wat een heerlijke avond.

De rest van mijn avond? Tja, die was eigenlijk heel saai! Douchen en dan vroeg naar bed. Want geloof me: na een dag wintersporten ben je echt hélemaal gesloopt. 


Meer lezen over wintersporten?

Dit artikel bevat affiliate links