Avontuurlijke hike met bruggen en touwen naar de Noorse Buerbreen gletsjer

Tijdens mijn roadtrip door Zuid-Noorwegen verbleef ik 6 dagen in de omgeving van Odda. Ik wandelde in 11 uur naar de beroemde Trolltunga, bekeek een aantal prachtige watervallen en trok mijn ski's aan voor een middagje skiën op de Folgefonna gletsjer. Ook maakte ik de avontuurlijke hike naar de Buerbreen gletjser!

Met touwen klim je over de gladde rotswanden omhoog

Wandelen naar de Buerbreen gletsjer

De Buerbreen gletsjer ligt in het zuiden van Noorwegen, vlakbij de grotere plaats Odda in Nationaal Park Folgefonna. De gletsjer is dan ook een zijtak van de Folgefonna gletsjer, waar je tevens ook op kunt skiën in de zomer!


Met een wandeling van totaal 5,5 kilometer kun je naar de voet van de gletsjer wandelen. Je loopt dezelfde route heen en terug en in totaal kent de wandeling ruim 400 hoogtemeters. Trek ongeveer 3 uur uit voor deze hike, want door het ruige terrein is de wandeling pittig maar ontzettend leuk!

Het eerste stuk wandel je door het bos

Langs de oevers en door het bos

Je start de wandeling naar de voet van de gletsjer vanuit het dorpje Buer, op zo'n 8 kilometer van Odda. De weg naar de parkeerplaats in Buer is meteen al erg mooi. Je rijdt parallel aan de smeltwaterrivier het dal in, richting de voet van de gletsjer. Parkeer je auto op het parkeerterrein in Buer en volg vanaf daar de donkergroen met rode 'Buarbreen' bordjes.

Het eerste deel van de wandeling neemt je mee langs de oevers van de smeltwaterrivier. Je wandelt op een vlak terrein langs honderden steenmannetjes. Echt een gaaf gezicht! Vervolgens verdwijn je het bos in en begint het stijgen. De paden zijn redelijk modderig, dus het klimmen kost redelijk wat energie. Af en toe kom je een smeltwaterbeekje tegen die je met behulp van plakken of ijzeren bruggen oversteekt. 

Met planken doorkruis je de smeltwaterbeekjes

Hangbruggen en touwen

Hoe dichter je bij de voet van de gletsjer komt, hoe ruiger het terrein wordt. Met hangbruggen steek je smeltwaterriviertjes over en met touwen klim je over de gladde rotswanden omhoog. Wat een avontuur en een ontzettend leuke wandeling! De stukken die je met behulp van touw aflegt zijn overigens niet gevaarlijk: je hangt niet boven afgronden.

Aan het eind van de wandeling kom je bij de voet van de gletsjer. Ga zitten op een van de rotsen en geniet van de verschillende kleuren blauw ijs. Vergeet ook zeker niet even achterom te kijken, want vanaf de voet van de gletsjer kijk je prachtig uit over de groene vallei waar door de smeltwaterrivier haar weg vindt. Met dezelfde route wandel je vervolgens weer terug naar de parkeerplaats.


Deze hangbrug moet je oversteken

Enkele tips voor Buerbreen hike

  • Zorg voor stevige en waterdichte schoenen. Het terrein bestaat uit modder en stenen, en daarom is het van belang dat je goede schoenen draagt. 
  • Neem een regenjas en/of droge kleding mee. Bij kouder weer kan het fijn zijn om waterdichte kleding aan te doen. Er klettert veel water door de rivier naar beneden en daar loop je vlak langs. Op sommige stukken kun je dus best nat worden.
  • Trek een dagdeel uit voor deze wandeling. Op papier zou je 'm in 2 uur kunnen afleggen, maar door het ruige karakter kun je langer bezig zijn. Het klimmen met touwen kan soms best zwaar zijn, dus een pauze af en toe is prettig.
  • Neem daarom ook wat eten en drinken mee, want de wandeling kost best wat energie.
  • Met (oudere) kinderen is deze wandeling ook erg leuk.


Je wandelt grotendeels langs de rivier

Praktische informatie over de hike naar de Buerbreen gletsjer

Over de wandeling

De wandeling is zo'n 5,5 kilometer lang en kent ruim 400 hoogtemeters. Het terrein is ruig en trek daarom 3 uur uit voor deze hike. Verdwalen kan haast niet, want er is maar 1 pad en de route staat goed aangegeven met donkergroene bordjes. Ook wandel je er niet alleen en heb je gewoon bereik.

Locatie


Bereikbaarheid en parkeren

Het beginpunt van de hike is in het dorp Buer, op zo'n 8 kilometer van Odda. Rijd route 13 naar Røldal en sla rechtsaf bij het bord 'Buer'. Rijd het dal in totdat je bij de duidelijk aangeven parkeerplaats bent. Vanaf de parkeerplaats zul je de gletsjer al zien liggen!

Buer parkeerplaats
5750 Odda, Noorwegen


Meer lezen over toffe wandelingen in Europa?

Dit artikel bevat affiliate links