De Drentse heideschapen zien vertrekken/thuiskomen bij de schaapskooi Ruinen

Tijdens mijn vakantie in Friesland reisde ik af naar het Drentse plaatsje Ruinen om de schaapskooi te bezoeken. Dagelijks kun je de schapen er zien weggaan of thuiskomen van de heide. Een eeuwenoud fenomeen dat me erg leuk leek om een keer mee te maken.


Over Nationaal Park Dwingelderveld

Het gebied waar de schapen grazen is het prachtige Nationaal Park Dwingelderveld. Dit nationale park is gelegen in Zuidwest Drenthe en bestaat uit nat bos en een heidegebied van bijna 4000 hectare. Het is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa!

Er zijn maar liefst 2 schaapskudden met herder die de heide in conditie houden. Aan de rand van het Dwingelderveld vind je een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten en de kooi van een van de kuddes: de schaapskudde Ruinen.

De schapen en herder in het Dwingelderveld

Over schaapskudde Ruinen

De schaapskudde Ruinen is een van de twee schaapskuddes die grazen op het Nationaal Park Dwingelderveld. De kudde bestaat uit ongeveer 300 schapen en deze zijn allemaal het eeuwenoude ras Drents heideschaap. Je herkent ze aan de leuke horens!

Dagelijks begrazen de schapen de heide van het Dwingelderveld. Het grazen zorgt ervoor dat de heide minder vergrast en daarnaast snoeien de schapen de heidestruikjes, waardoor deze krachtig en gezond blijven.

De oude schaapskooi dateert uit 1949. In maart 2017 is de bouw van een nieuwe kooi begonnen, vanwege ruimtegebrek en veroudering van de voormalige kooi. De oude kooi is inmiddels gerestaureerd en wordt nu gebruikt als onderkomen voor de lammetjes. Door de nieuwe schaapskooi zal de kudde zich de komende jaren gaan uitbreiden van zo'n 300 naar 450 schapen.

Naast de schaapskooi bevindt zich ook een uitkijktoren op het terrein. Vanaf de top van deze toren heb je een mooi uitzicht over de vlakte van het nationale park.

De schaapskooi en de uitkijktoren

Dagelijks kun je de heideschapen zien vertrekken om 9.00 uur en zien thuiskomen om 17.00 uur. Bij hitte kan afgeweken worden van deze tijden. Check daarom voor je bezoek even deze site voor de actuele vertrek- en aankomsttijden.

Ikzelf bezocht de terugkomst van de schapen en zorgde daarom dat ik 16.45 bij de schaapskooi was. Ik parkeerde mijn auto bij het bezoekerscentrum van Ruinen en vanaf hier is het zo'n 10 minuten lopen naar de kooi. Met de fiets kun je wel tot aan de kooi zelf komen.

Toen ik aankwam bij de kooi, zag ik de schapen en de herder in de verte al aankomen. Rond 17.00 uur kwamen de schapen dan echt aan. Ze renden dwars door de toekijkende mensen heen op weg naar de kooi. Heel leuk om te zien! Na een tijdje hadden de Border Collies er voor gezorgd dat alle schapen in de kooi beland waren en mochten de bezoekers nog even de kooi in om de schapen te aaien!

De schapen komen hard aanrennen en houden natuurlijk geen rekening met toekijkende bezoekers ;)

Praktische informatie over de schaapskudde Ruinen

Prijzen

Het toekijken bij het weggaan/thuiskomen van de schapen en het knuffelen in de stal is helemaal gratis.

Locatie


Bereikbaarheid

De schaapskooi is gemakkelijk te bereiken per fiets. Kom je met de auto? Dan moet je je auto parkeren bij het bezoekerscentrum net buiten Ruinen. Navigeer naar de Benderse 22, Ruinen. Het parkeren is gratis en vanaf de parkeerplaats is het nog zo'n 10 minuten lopen naar de schaapskooi. 

Schaapskudde Ruinen
Benderse 36
7963 RA Ruinen

Meer informatie over de schaapskudde Ruinen? Bezoek dan de officiële website.

Meer lezen over toffe uitjes met dieren?