Dagje weg met vriendinnen: bezoek het Tassenmuseum in Amsterdam

Update mei 2020: op 13 maart 2020 is Tassenmuseum Amsterdam gesloten als gevolg van de coronacrisis. Helaas is laatst het besluit genomen het museum niet te heropenen vanwege onvoldoende financiële middelen. 

Ben jij een echte fashionliefhebber en ben je gek op tassen? Dan moet jij écht een bezoekje brengen aan Tassenmuseum Amsterdam! Door de bijzondere collectie, de geweldige tassen die verkrijgbaar zijn in de museumshop, het prachtige pand aan de Herengracht en de heerlijke high tea is dit museum een echte aanrader. 


Over Tassenmuseum Amsterdam

Het begon allemaal met één enkele handtas. Die ene vondst maakte van Hendrikje en Heinz Ivo fanatieke verzamelaars van handtassen.

In de loop der jaren brachten zij een privécollectie bij elkaar die zo bijzonder was, dat ze hem graag wilden delen met anderen. Zo ontstond Tassenmuseum Amsterdam. En dit was een goed idee, want in 2019 had het museum zo'n 70.000 bezoekers!

Hendrikje Ivo was altijd al een echte verzamelaar van allerlei antiek, waarin zij ook begon te handelen. Tot de dag waarop Heinz en Hendrikje Ivo in een klein plaatsje in Engeland een leren handtas uit 1820 vonden met dekplaten van schildpad.

Hendrikje Ivo: “Het prachtstuk bracht ons volledig in extase en belandde als een koningin in ons huis. Gegrepen door de schoonheid van deze schildpadtas zijn wij ons gaan verdiepen in dit onmisbare gebruiksvoorwerp. De tassenverzamelaars waren geboren. We waren voor altijd in de ban van de tas.”

Zo begonnen Hendrikje en Heinz Ivo serieus tassen te verzamelen. Hendrikje vertelt: ”Een tassenverzameling opbouwen is heel leuk en leerzaam. Onze vele reisjes op zoek naar nieuwe tassen waren zo spannend! Op de antiekmarkten stonden de tassen, onaantastbaar, mooi van vorm en vurig van kleur. Smekend en uitdagend keken zij ons aan. Het was onmogelijk de verleiding te weerstaan en zo sleepten wij koffers vol met tassen naar huis. Wij wilden zo veel mogelijk mensen laten meegenieten en daaruit ontstond het plan om in ons huis een kleinschalig museum in te richten.”

Tassenmuseum Amsterdam was tien jaar lang gevestigd in het woonhuis van de familie Ivo in Amstelveen. In die periode groeide de collectie hard terwijl het museum steeds meer enthousiaste bezoekers trok. Langzaam maar zeker werd het woonhuis echter te klein voor het museum en verhuisde het museum naar Amsterdam. De voormalige burgemeesterswoning uit de 17e eeuw aan de Herengracht werd speciaal voor het museum gerestaureerd en ingericht. Het prachtige grachtenpand is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed grachtengordel.


De collectie

De collectie varieert enorm: zo vind je er tassen van verschillende designers, tassen in allerlei vormen en maten, tassen in alle kleuren van de regenboog en tassen van allerlei soorten materialen. Als je kijkt naar de geschiedenis van de tas, dan zie je dat de ontwikkeling van de tas is beïnvloed door trends in kunst, de mode en de maatschappij. In Tassenmuseum Amsterdam ga je op ontdekkingstocht door deze geschiedenis. Geloof me: je kijkt je ogen uit. Het museum is echter niet heel erg groot. Ik was er na 2 uurtjes doorheen. 

Naast de reguliere collectie, zijn er ook wisselende tentoonstellingen te bewonderen. Benieuwd naar welke tentoonstelling er op het moment van jouw bezoek is? Neem dan hier een kijkje.


De museumshop

Nadat je zoveel bijzondere tassen hebt gezien, wil je er vast eentje zelf kopen! Neem daarom na jouw bezoek aan het museum ook een kijkje in de museumshop, zodat je een stukje van het museum mee naar huis kunt nemen. Je vindt er de meest unieke, elegante en spraakmakende tassen, portemonnees en accessoires. In de shop ontdek je een zorgvuldig samengestelde collectie van het beste Nederlandse en internationale design. Van ansichtkaarten tot portemonnees en van boeken tot tassen: je bezoek aan het museum is niet compleet zonder een stop in onze winkel.

De high tea

Na een bezoekje aan het museum, nam ik een plaatsje in een van de prachtige stijlkamers uit de Gouden Eeuw. Hier wordt namelijk een heerlijke high tea geserveerd! Met uitzicht over de beroemde Herengracht genoot ik van lekkere sandwiches en zoetigheden van onder andere patisserie Kuyt (mijn favoriete patisserie van Amsterdam!). Leuk feitje: deze high tea is verkozen tot een van de beste in Amsterdam en dat kan ik beamen!

Er zijn verschillende soorten high tea verkrijgbaar, variërend van €32,50 p.p. inclusief museumentree tot €47,50 p.p. inclusief museumentree. Bekijk hier de mogelijkheden.


Praktische informatie

Prijzen

Entree kost je €10 per persoon en is gratis op vertoon van een Museumjaarkaart.

Locatie


Bereikbaarheid

Kom je op de fiets? Vanaf Amsterdam Centraal ben je er in 10 minuten. En er is genoeg plek aan de gracht om je fiets te stallen. 

Kom je met het openbaar vervoer? Neem dan vanaf Amsterdam Centraal: tram 4 of 14, halte Rembrandtplein; tram 24, halte Muntplein; metro 51, 53 of 54, halte Waterlooplein of metro 52, halte Vijzelgracht.

Kom je met de auto? Parkeren kan in parkeergarage Stadhuis-Muziektheater.

Tassenmuseum Amsterdam
Herengracht 573
1017 CD Amsterdam

Meer informatie? Bekijk dan de officiële website van het Tassenmuseum Amsterdam.

Meer lezen over uitjes in en rondom Amsterdam?