Welkom aan boord van de Blokhutboot: overnachten op het water middenin de natuur

Wil je rondvaren door een van de mooiste waterrijke natuurgebieden van Nederland? En vervolgens aanmeren op een idyllisch plekje om daar de nacht door te brengen? Wees dan welkom aan boord van de Blokhutboot! De charme van een blokhut en de vrijheid van een boot maken dat deze unieke schuit zeker in het lijstje van bijzondere accommodaties past! Ik vertel je er graag meer over.

Over Blokhutboot

De Blokhutboten zijn precies zoals de naam je al doet vermoeden: een blokhut op een boot. De luxe voorzieningen van de hut in combinatie met de mobiliteit van de boot maakt de Blokhutboot een bijzondere accommodatie. Varen over kanalen en plassen, omringd door weelderige bossen, en je comfortabele onderkomen altijd bij je hebben!

De boten zijn geschikt voor twee tot zes personen. Ze zijn voorzien van alle gemakken die je zou verwachten in een vakantiewoning. Dankzij het unieke ontwerp en de flexibiliteit bieden blokhutboten een avontuurlijke vakantie-ervaring die je niet snel zult vergeten!

De Blokhutboot is eigenlijk gewoon een varend huisje!

Ook leuk om te weten: Inge en Glenn, de eigenaren van Blokhutboot, bouwen de boten helemaal zelf! Inge over Blokhutboot: "De Blokhutboot is niet zomaar een schuurtje op een boot, maar is geboren uit ervaring. Letterlijk opgegroeid op en aan het water, en tussen de bootjes kwam ineens de vraag: 'Wat heb je nou eigenlijk echt nodig om van het water en de natuur te genieten?'. Het antwoord was vooral ruimte, contact met het water en de omgeving, onderhoudsvrij en gebruiksgemak. Al snel was het concept geboren: De Blokhutboot. In 2011 werd het prototype gebouwd op de jachtwerf van mijn ouders. Het huidige model, waar er momenteel 23 van worden verhuurd, is wat ons betreft echt de ideale boot om optimaal van de natuur te genieten!"

Het leuke aan de Blokhutboot is dat je je huisje op allerlei plekken kunt aanmeren. Zo kun je ervoor kiezen om in je eentje ergens middenin de natuur te overnachten, maar aanmeren in een haven van een sfeervol dorpje behoort ook tot de opties!

Vier locaties

Je kunt de Blokhutboot op vier verschillende locaties in Nederland huren, namelijk de Biesbosch, de Linge, de Gouden Ham en de Bommelerwaard. Alle locaties hebben hun eigen charme. Zo vind je in de Biesbosch vele weelderige kreken terwijl er aan de Linge leuke stadjes gevestigd zijn.

Uitgebreide vaarinstructies

Voorafgaand aan je vakantie ontvang je een filmpje van 17 minuten waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je met de Blokhutboot kunt varen. Mega handig, want zo begin je goed voorbereid aan je avontuur. Ook voor vertrek met de boot krijg je een vaarinstructie én wordt er een proefrondje met je gevaren, zodat je zeker weet dat je de boot onder controle hebt.

Aan wal gaan kan met droge voeten dankzij de loopplank

Het varen met de Blokhutboot

Goed om te weten is dat je voor het varen met de Blokhutboot geen vaarbewijs nodig hebt. Ook is het besturen van de boot niet moeilijk; ik had het zo onder de knie! Wel moet je 18 jaar of ouder zijn.

Na de vaarinstructie mochten de trossen los en begon ons avontuur! En wat meteen opviel: de boot ging echt als een trein! Heel soepel glijdt 'ie over het water. Verder ging het besturen erg makkelijk. Onze boot was voorzien van een dieselmotor, maar er zijn ook exemplaren die zowel een diesel- als elektromotor hebben. 

Het aanmeren van de boot gaat ook eenvoudig. Met behulp van de zogenaamde spudpalen lig je in een mum van tijd vast! Er zit een spudpaal aan de voor- en achterkant van de boot. Door deze in de bodem te laten zakken leg je de boot vast. Vervolgens leg je de loopplank uit en kun je aan wal!

De Bommelerwaard is een prachtig waterrijk gebied

De voorzieningen

In de Blokhutboot vind je de volgende voorzieningen:
 • Tweepersoonsbed
 • Ruime treinzit (om te bouwen tot een tweepersoonsbed)
 • Keuken met servies, bestek, pannen en andere benodigdheden
 • Vierpits gaskookplaat
 • Koelkastje
 • Spoelbak met koud water
 • Badkamer met wc en wasbak
 • Buitendouche met warm water
 • Verwarming
 • Terras met tuinstoelen
 • Afwasmiddel, afwasteil en sponsje/afwasborstel
 • Thee- en handdoeken, schoonmaakdoekje, vuilniszak
 • Kano

De Blokhutboot biedt ruimte aan maximaal zes personen. De treinzit is om te bouwen tot een bed voor twee volwassenen of drie kleine kinderen, en op de grond zou eventueel nog een luchtbed passen. 

Het tweepersoonsbed - de treinzit
De badkamer - de keuken

Een van mijn favoriete onderdelen van de Blokhutboot? Dat is misschien toch wel de buitendouche! Tijdens mijn weekend was het ijskoud buiten, dus de drempel was wat hoog om onder de douche te stappen. Maar sta je er eenmaal onder? Dan is het best lekker! Het water is namelijk goed warm. En bovendien is zo'n buitendouche erg praktisch als je 's zomers hebt gezwommen en je je buiten wilt afspoelen!

En verder is de kano het benoemen waard. Want hoe leuk is het om je Blokhutboot aan te meren en vervolgens een rondje in je eigen kano te kunnen varen?! Je kunt met z'n tweetjes in de kano en peddels liggen natuurlijk ook aan boord.

Ik ging varen in de Bommelerwaard

Ik ging samen met mijn vriend op verkenning in de Bommelerwaard. Dit gebied is gelegen tussen de rivieren de Maas en de Waal, en wordt gekarakteriseerd door uitgestrekte weilanden, kronkelende rivieren en pittoreske dorpjes. Een perfect gebied voor een Blokhutbootavontuur, toch?

Vanaf de opstapsteiger in het dorpje Heerewaarden voeren we met de stroom mee over de rivier de Maas. Dit is best een grote rivier waar ook binnenvaartschepen passeren, dus opletten geblazen! Dit ging allemaal goed en voor we het wisten voeren we de eerste recreatieplas in, de Lithse Ham. Een perfecte plek om aan te leggen en de Schotse Hooglanders te bewonderen of een kampvuur te maken op een van de strandjes.

Iets verder stroomafwaarts voeren we een zijtak van de Maas in. Hier meerden we aan en brachten we de middag, avond en nacht door. Zo bijzonder om ergens middenin de natuur je bootje neer te leggen en daar, helemaal in de middle of nowhere, te overnachten! Omdat het weer bij ons niet echt mee zat, maakten we het onszelf binnen comfortabel. Spelletjes spelen en borrelhapjes maken is toch nét wat leuker als je uit het raam kunt kijken en alleen water en bomen ziet! 

Tijdens schemering heb je de grootste kans om bevers te
spotten, maar helaas had ik weinig succes

Gelukkig werd het halverwege de avond droog en konden we nog even een stukje kanovaren, voordat het écht donker werd. Ook was het tijd om de buitendouche uit te proberen. Het was maar een paar graden boven nul, en daardoor was de drempel om te gaan douchen net iets hoger dan normaal. Maar eenmaal onder de douche vond ik het mega leuk! Wat een beleving om in het pikkedonker en de vrieskou onder een warme douche te staan.

De volgende ochtend voeren we weer een stukje stroomopwaarts, terug richting de opstapsteiger. Onderweg maakten we nog wel een stop, want we gingen namelijk een stukje wandelen naar een beverburcht! In de Bommelerwaard leven de bijzondere knaagdieren en dat merk je goed: op veel plekken zie je afgeknaagde boomstammen. De bevers hebben we niet gespot, maar de beversporen zeker wel! 

We breidden de wandeling nog een stukje uit en liepen over de dijk langs de Waal naar het Nieuwe Fort van Sint Andries. Hier vind je een ruïne van het fort en een uitkijktoren. Vanaf de toren kun je ver uitkijken over de Waal en de uiterwaarden. Een aanrader!

Op de terugweg naar de opstapsteiger werden we nog getrakteerd op échte Hollandse plaatjes; tientallen grazende paarden en koeien aan de oevers van de Maas met daarboven de typisch Nederlandse wolkenluchten. En daarmee zat ons Blokhutbootavontuur er weer op. En wat ik ervan vond? Fantastisch! De Blokhutboot is ruim en van alle gemakken voorzien, het varen is eenvoudig en de vrijheid die de boot je geeft is geweldig!

De Bommelerwaard, op zoek naar de beverburcht en de buitendouche

Het Blokhutboot magazine

Op de eettafel in de boot vond ik een exemplaar van het Blokhutboot magazine. Deze staat boordevol doe-tips, mooie foto's en praktische informatie. Ook vind je gedetailleerde kaarten die aangeven waar je kunt varen en waar je kunt aanleggen in het magazine. Wij hebben het tijdschrift er vaak bij gepakt. Was het niet voor de vaarroute, dan was het wel om lekker even door te bladeren.

Zelf meenemen

Ga je op vakantie met de Blokhutboot? Dan kan het onderstaande lijstje met items die niet aanwezig zijn op de boot misschien handig voor je zijn.
 • Dekens, kussens en beddengoed (indien niet bijgeboekt)
 • Handdoeken
 • Koffiefilters, gemalen koffie en theezakjes
 • Basis kookbenodigdheden, zoals olie, zout en peper
 • Drinkwater *

* Er kan 600 liter water in de tank aan boord, maar omdat dit water stilstaat is er een kans dat het niet helemaal schoon is. Mocht je het fijn vinden, dan kun je zelf flessen met drinkwater meenemen. 

En verder leuk en handig om mee te nemen:
 • Aanmaakblokjes en lucifers (voor als je een kampvuur wilt maken!)
 • Kaarsjes of lampjes
 • Gezelschapsspelletjes en leesboek
 • Kaplaarzen (de gebieden waar je aanmeert kunnen drassig zijn)

Op ons eigen eilandje, middenin de natuur!

Praktische informatie over Blokhutboot

Prijzen

De prijzen voor de Blokhutboot verschillen per seizoen en per huurperiode. Vanaf €499 huur je een Blokhutboot in het laagseizoen voor een midweek of een weekend. 

Prijzen zijn exclusief:
 • Borg van €250. Deze betaal je per pin of contant voordat je vertrekt en krijg je terug bij nette en complete inlevering van de boot.
 • Beddengoed met dekbedden en kussens. Voor twee personen betaal je €25 en voor vier personen €50. Je kunt ook dekens, kussen en beddengoed zelf meenemen.
 • ​Brandstof. De brandstofkosten worden berekend aan de hand van de gevaren uren. Voor één motor draaiuur betaal je €2,50. 
 • Huisdieren. Neem je je huisdier mee? Dan wordt er €25 extra aan schoonmaakkosten in rekening gebracht.

De Blokhutboot boeken

De Blokhutboten zijn voor onderstaande perioden te boeken:
 • Weekend: vrijdagmiddag tot maandagmorgen 10.00 uur.
 • Midweek: maandagmiddag tot vrijdagmorgen 10.00 uur.
 • Week: vrijdag- of maandagmiddag tot maandag- of vrijdagmorgen 10:00.

Enthousiast geworden? De Blokhutboot boeken doe je hier.

De vier Blokhutboot locaties


Bereikbaarheid en parkeren (Bommelerwaard)

Ik ging varen in de Bommelerwaard en stapte daarom op in Heerewaarden. Je kunt deze opstaplocatie het beste met de auto bereiken. Parkeren kan gratis op het terrein van Blokhutboot. Informatie over de andere drie opstaplocaties vind je op de website van Blokhutboot.

Opstaplocatie Bommelerwaard
Heerewaardensestraat 24
6624 KK Heerewaarden

Wil je meer informatie over Blokhutboot? Bekijk dan de officiële website.

Verder lezen over bijzondere accommodaties in Nederland?