Een (mid)week kamperen in Luxemburg: camping, activiteiten en tips

Het is een bestemming niet al te ver van huis en je vindt er schattige stadjes en prachtige natuur: ik heb het over Luxemburg! Dit piepkleine landje, dat ligt ingeklemd tussen Duitsland, België en Frankrijk, heeft alles in huis voor een heerlijk midweekje kamperen. Ik laat je zien hoe mijn vakantie eruit zag!

Ik verbleef op camping Du Moulin in Bourscheid

In het noorden van Luxemburg vind je camping Du Moulin in het plaatsje Bourscheid. De middelgrote camping wordt gerund door Nederlanders. Ik koos deze camping voornamelijk uit vanwege de ligging aan de rivier de Sure en de mooie omliggende natuur.

Camping Du Moulin vanaf het Gringlay uitzichtpunt

De kampeerplekken

Ik kampeerde met een vierpersoonstent op campingplek 102 aan de rivier. Wat mij betreft een topkeuze, want het riviertje zorgt voor een prachtig uitzicht én aan de overkant van de rivier hielden de kampeerplekken op. Daardoor hadden we een redelijk vrij uitzicht! 

De plek vond ik voor onze tent ook ruim genoeg; ik had niet het gevoel dat ik super dicht naast mijn buren zat. En extra fijn: het geluid van de rivier dempt de andere campinggeluiden! Daarnaast goed om te weten: de plekken zijn voorzien van elektra en waterpunten staan her en der verspreid over de camping.

Ga jij ook naar camping Du Moulin? Dan zou ik in ieder geval altijd kiezen voor een rivierplek. De overige plekken kijken namelijk achterop de kampeermiddelen die aan de rivier staan. Daarnaast moet je je auto op je kampeerplek parkeren, waardoor de tweede rij met kampeerders ook tegen de auto van degenen voor hen kijkt. Niet zo leuk! Tenslotte zou ik voor een kampeerplek wat verder van de receptie gaan, omdat er rondom de receptie de hele dag door reuring is. 

Het sanitair

Tja, het sanitair was oké. De toiletten vond ik redelijk schoon, maar wel waren twee van de vier toiletten in het - voor mij dichtstbijzijnde - sanitairgebouw defect. Ook waren er maar twee douches waarvan bij eentje het licht kapot was en dus was er 's avonds eigenlijk maar één bruikbaar. Verder waren de toiletgebouwen oud en konden ze naar mijn mening wel een opknapbeurt gebruiken. 

Afwasplekken waren er wel genoeg. Deze waren - net zoals de douches - voorzien van gratis warm water.

Het uitzicht vanaf kampeerplek 102

De voorzieningen

Bij de receptie is een terrasje met bar, een winkeltje met was basisbenodigdheden en ijsjes, en verder kun je iedere ochtend verse broodjes halen. Ook is er de mogelijkheid om een barbecue te huren. Voor kinderen is er een springkussen (en natuurlijk de rivier die uitstekend dienst doet als wildwaterbaan).

Tarieven

Prijzen kunnen verschillen per periode. Ik betaalde voor maandag tot en met vrijdag in het hoogseizoen €118, inclusief twee personen, elektra en boekingskosten. Daar kwam nog €20 bij omdat ik een voorkeursplek had opgegeven. Kijk hier voor de actuele prijzen.

Activiteiten in Luxemburg

Vanaf camping Du Moulin ondernam ik een aantal activiteiten. Hieronder vind je mijn tips!

1. Luxemburg-Stad bezoeken

Vanaf camping Du Moulin reed ik in vier minuten naar het station Michelau. Vanaf daar reis je in zo'n 40 minuten met de trein naar Luxemburg-Stad, de hoofdstad van het land. En goed om te weten: het openbaar vervoer is in Luxemburg voor iedereen gratis! Vanaf het station in de stad neem je vervolgens de tram die je in een paar minuten naar het stadscentrum brengt. Ideaal!

Luxemburg-Stad is een kleine stad en ik had het er na een middag dan ook wel gezien. Het is leuk om langs de mooie gebouwen zoals het Groothertogelijk paleis van te wandelen, en verder is een bezoekje aan de Kazenmatten de moeite waard. De Kazematten zijn ondergrondse gangenstelsels die onderdeel waren van de verdedigingsgordel van de stad.

Vanaf de camping is het vier minuten rijden + 40 minuten in de trein naar Luxemburg-Stad.

In Luxemburg-Stad vind je een aantal mooie straatjes

2. Vanaf de camping wandelen naar Kasteel Bourscheid

Vanaf de camping zie je 'm liggen: Kasteel Bourscheid. Hij torent boven de camping uit en daarom moet je ook even klimmen om hem te bereiken. Reken een uur voor de heenweg en nog een uur voor de terugweg. Je kunt ook het kasteel, dat de grootste van het land is, bezoeken. Ik bekeek 'm alleen vanaf de buitenkant.

Vanaf de camping is het een uur wandelen naar Kasteel Bourscheid.

Kasteel Bourscheid is het grootste kasteel van Luxemburg

3. Wandelen in het Müllerthal

Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van het land is het natuurgebied Müllerthal. Het Müllerthal gebied wordt ook wel Klein-Zwitserland genoemd en dat is niet voor niets! De natuur is er namelijk prachtig! Je vindt er kronkelde beekjes, smalle doorgangen tussen rotsen, mysterieuze grotten en een rijke flora. 

Je raadt het al: je kunt uitstekend wandelen in het Müllerthal. Wil je het hele gebied zien? Dan is de 112 kilometer Müllerthal trail misschien iets voor jou. Heb je minder lang de tijd of doe je gewoon liever een kortere wandeling? Geen probleem! Er zijn tientallen bewegwijzerde wandelingen door het gebied. Je vindt een overzichtje op deze website.

3.1 Wandeling C2 door kloven - 4 kilometer
Ik deed twee wandelingen achter elkaar. Ik begon met wandeling C2 vanuit het dorpje Condorf. Deze wandeling is zo'n vier kilometer lang en neemt je mee door smalle kloven. Echt ontzettend spectaculair! 

Neem zeker een zaklamp mee, want op sommige stukken zijn de kloven erg donker. Ook is deze wandeling af te raden voor mensen met (een lichte vorm van) claustrofobie, want soms waren de gleuven zo smal dat ik er zijwaarts doorheen moest.

Müllerthal wandeling C2 gaat door kloven

3.2 Wandeling naar Schiessentümpel waterval - 2 kilometer
Na wandeling C2 reed ik naar het dorpje Müllerthal. Vanaf de grote parkeerplaats bij de Touristcenter kun je in één kilometer naar Schiessentümpel wandelen: een romantische stenen brug met daaronder de beroemde waterval. 

De waterval is hét symbool van de regio en daarom ook erg toeristisch. De waterval ligt praktisch naast de weg is daarom voor iedereen toegankelijk. Hierdoor kan het erg druk zijn, maar naar mijn mening is 'ie alsnog het bezoeken waard. De waterval bestaat uit drie losse watervalletjes en ziet er gewoon erg sprookjesachtig uit met de stenen brug erboven!

Vanaf de camping is het zo'n 40 minuten rijden naar het Müllerthal.

De bekende en toeristische Schiessentümpel

4. Vianden en kasteel Vianden

Vianden is een stadje dat ligt op de grens met Duitsland en het is voornamelijk bekend om haar kasteel. Kasteel Vianden is al meermaals uitgeroepen tot een van de mooiste kastelen van de wereld en dat snap ik wel! Ik vond mijn bezoek aan Kasteel Vianden erg leuk. Heel interessant om meer over de geschiedenis van het imposante bouwwerk te leren.

Ik startte mijn bezoek aan Vianden overigens met een ritje in de stoeltjeslift. Deze brengt je naar een heuvel net iets hoger dan het kasteel. Je hebt hier prachtig zicht over Vianden en het kasteel!

In zo'n 15 minuten loop je vanaf de stoeltjeslift via de 'moeilijke route' (600 meter) naar Kasteel Vianden. Op de terugweg naar de stoeltjeslift nam ik de 'makkelijke route' (1,8 kilometer) en vervolgens nam ik de stoeltjeslift weer naar beneden. 

 • Retourtje stoeltjeslift: €9
 • Parkeren: gratis bij de stoeltjeslift
 • Entree Kasteel Vianden: €10 (€5 student)

Vanaf de camping is het 25 minuten rijden naar Vianden.

De stoeltjeslift van Vianden en kasteel Vianden

5. Het Gringlay uitzichtpunt

In de heuvels die grenzen aan de camping ligt een uitzichtpunt dat fantastisch zicht biedt op de rivier en de camping. Je kunt er naartoe wandelen en dat is wat mij betreft wel de moeite waard. Want het plaatje waarmee je na de klim beloond wordt is prachtig. Op de foto bovenaan dit artikel zie je het uitzicht dat je hebt vanaf Gringlay. 

Vanaf de camping is het 35 minuten wandelen naar het Gringlay uitzichtpunt.

Mijn midweek in Luxemburg

 • Dag 1: heenreis naar camping Du Moulin in Bourscheid
 • Dag 2: wandelen naar Kasteel Bourscheid vanaf de camping
 • Dag 3: met de trein naar Luxemburg-Stad
 • Dag 4: wandelen in het Müllerthal en het uitzichtpunt Gringlay
 • Dag 5: kasteel Vianden en terugreis

LocatiesHandig om te weten voor je reis naar Luxemburg

 • Vanaf Utrecht is het zo'n vier uur rijden naar Luxemburg.
 • Met de trein bereik je Luxemburg in vijf uur.
 • In Luxemburg worden meerdere talen gesproken: Frans, Duits en Luxemburgs. 
 • Het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis voor iedereen!
 • Luxemburg is over het algemeen iets duurder dan Nederland, maar tanken is een stuk goedkoper.


Dit artikel bevat affiliate links